'Di Rupo presenteert zware factuur aan Vlaanderen' (N-VA)

10/12/11 om 11:41 - Bijgewerkt om 11:41

De N-VA heeft in de kamer opnieuw zwaar uitgehaald naar het regeerakkoord van de regering Di Rupo.

'Di Rupo presenteert zware factuur aan Vlaanderen' (N-VA)

© Belga

'Het communautair akkoord is een bric-a-bracakkoord zonder logische vooruitgang in de staatshervorming. De regering presenteert een zeer zware factuur aan Vlaanderen.' Dat zei N-VA-voorzitter Ben Weyts bij de heropening van de debatten over het regeerakkoord van de regering Di Rupo.

Konijn
Volgens de N-VA creëert het akkoord meer problemen dan dat het oplost. Ben Weyts reageerde ook op partijen die eerder blij waren omdat het akkoord als een wit konijn uit een hoed getoverd leek.'Het is een konijn zonder oren of poten.'

Ook merkte hij een verschil in interpretie tussen noord en zuid. Zo moet de hoofdstedelijke gemeenschap voor de Vlaamse coalitiepartijen voor meer samenwerking zorgen, terwijl de Franstaligen dit zien als een voorbode voor de uitbreiding van
Brussel.

Kabila
Hij hekelde ook het feit dat de tweetalige kamer van de Raad van State zich voortaan zal uitspreken over geschillen rond de benoeming van burgemeesters in de faciliteitengemeenten. Dat gebeurde volgens Weyts omdat de Franstaligen niet konden leven met de rechtspraak van de Nederlandstalige kamer. "Zelfs Kabila zou dit niet durven, uit vrees voor internationaal protest", zei hij.

In de kamer zijn de debatten over het regeerakkoord van de regering Di Rupo heropend. Gisteren werd de zitting stilgelegd omdat de premier aanwezig moest zijn op de Europese top in Brussel.

Anti-Vlaamse belastingsregering
Bij de aanvang van de debatten donderdag spaarden de oppositiepartijen hun kritiek niet. In de ogen van N-VA en Vlaams Belang is de regering Di Rupo een ant-Vlaamse belastingregering. De Groenen vinden het een schande dat de ecokortingen worden afgeschaft.

Tijdens de debatten laaiden de emoties meermaals hoog op. Vandaag ging het er rustiger aan toe.

FDF-voorzitter Olivier Maingain waarschuwde Di Rupo dat de
Vlamingen steeds verder willen gaan met de ontmanteling van België. Hij betreurde dat de Franstaligen niet de moed gehad hebben om op te komen voor de democratische rechten van de Franstaligen in drie faciliteitengemeenten.

Losers
"De verliezers van de verkiezingen die samen steun zoeken in een coalitie van de losers", stelde Jean-Marie Dedecker vast. De begroting is al achterhaald voor ze gedrukt is. "U tracht met homeopathische middelen een kankergezwel te genezen."

Als iedereen aan het woord is geweest, zal ook premier Di Rupo nog een verklaring afleggen. Daarna volgt een vertrouwensstemming. (EE)

Onze partners