Di Rupo praat vanaf maandag met partijen

09/07/10 om 12:22 - Bijgewerkt om 12:22

De preformateur zal dat zo vaak mogelijk samen doen met ex-informateur Bart De Wever.

Preformateur Elio Di Rupo (PS) zal vanaf begin volgende week ontmoetingen hebben met de politieke partijen. Di Rupo zal dat zo vaak mogelijk samen met N-VA-voorzitter en ex-informateur Bart De Wever doen.

Dat heeft Di Rupo vrijdag gezegd op een persconferentie, daags nadat hij door de koning met een preformatie-opdracht was belast.

Om ervoor te zorgen dat er een echte basis bestaat om de eigenlijke regeringsonderhandelingen op te starten, gaat hij apart rond de tafel zitten met de verschillende politieke partijen.

Een timing legt Di Rupo zich niet op. Hij wil zo snel mogelijk gaan, maar zonder een ultimatum te stellen. De PS-voorzitter benadrukte ook dat hij zijn opdracht in alle discretie wil uitvoeren.

Compromisbereidheid

Di Rupo riep alle partijen vrijdag op de nodige verantwoordelijkheidszin aan de dag te leggen en de bereidheid te tonen om compromissen af te sluiten. Enkel op die manier kan er volgens hem een regering worden gevormd.

Di Rupo benadrukt dat de nieuwe federale regering niet alleen uit het tweespan PS-N-VA zal bestaan. 'Alle partijen die er deel zullen van uitmaken, zijn even belangrijk. Een compromis over de vorming van de regering moet worden gesloten met alle partijen van de regering', aldus Di Rupo.

De PS-voorzitter ziet zijn preformatie-opdracht als een overgangsfase. Hij benadrukte dat de informatie-opdracht van De Wever convergenties heeft opgeleverd, maar dat het nog te vroeg was om over te gaan tot de formatie.

Standpunten nader bij elkaar brengen

Di Rupo zei dat er twee methodes konden worden gevolgd: ofwel eerst de partijen aanduiden die de regering zullen vormen of er eerst voor kiezen de standpunten nader bij elkaar te brengen.

Dat laatste is de methode die we zullen volgen, aldus de PS-voorzitter. 'Dat is hetgeen De Wever heeft gedaan en we moeten die basis nu verbreden', aldus Di Rupo.

De PS-voorzitter benadrukte dat hij het werk van De Wever niet helemaal gaat overdoen, maar dat hij gebruik zal maken van het werk dat reeds door de informateur is geleverd.

Onze partners