Di Rupo pikt kritiek N-VA niet: 'De Wever wilde niet over begroting spreken'

30/05/13 om 17:20 - Bijgewerkt om 17:20

Premier Elio Di Rupo heeft zich in het parlement kwaad gemaakt in het Nederlands. De premier pikt het niet dat de N-VA nu kritiek uit op de begroting. 'Bart De Wever wilde een jaar lang niet over de begroting spreken.'

Di Rupo pikt kritiek N-VA niet: 'De Wever wilde niet over begroting spreken'

© Belga

Premier Elio Di Rupo aanvaardt de kritiek van N-VA op het begrotingswerk van de regering niet. "Ik heb met uw voorzitter één jaar lang geprobeerd oplossingen te vinden, maar gedurende één jaar was het onmogelijk over de begroting te praten met Bart De Wever", zei Di Rupo in de Kamer.

Volgens N-VA heeft deze regering nog niets bespaard, maar enkel de inspanningen verschoven naar "diegenen die willen werken".

De aanbevelingen van de Europese Commissie aan ons land waren tijdens het wekelijkse vragenuurtje aanleiding voor niet minder dan elf vragen aan de premier.

Blaam

Vanuit de oppositie vielen vaak scherpe woorden. "Als enige hebben we een regelrechte blaam gekregen", stelde Steven Vandeput (N-VA). Hij merkte op dat op twee jaar tijd de primaire uitgaven in ons land met 5,5 miljard zijn gestegen en dat

ondertussen de fiscale ontvangsten met 9 miljard toenamen. "Deze regering heeft nog niets bespaard", concludeerde hij.

Elio Di Rupo: 'Onmogelijk om met Bart De Wever over de begroting te spreken'"Ik ben het helemaal niet eens met de kritiek van N-VA", reageerde de premier. "Dat we 541 dagen onderhandelingen nodig hebben gehad, is omdat jullie gedurende een jaar hebben geweigerd jullie verantwoordelijkheid op te nemen. Ik heb met uw voorzitter één jaar geprobeerd oplossingen te vinden en snel naar de begroting over te gaan. Maar gedurende één jaar was het onmogelijk over de begroting te praten met Bart De Wever", stelde Di Rupo. "Ik roep iedereen op de eerlijkheid te hebben om ook zijn eigen verantwoordelijkheid te erkennen".

Patrick Dewael: 'Er zijn grenzen aan het politiek cynisme'

De premier kreeg bijval van Open Vld-fractieleider Patrick Dewael. "Er zijn grenzen aan het politiek cynisme", reageerde Dewael. Hij verweet N-VA het land anderhalf jaar te hebben gegijzeld, maar nu aan te dringen op snelle maatregelen. De liberale fractieleider maande N-VA ook aan binnen de Vlaamse regering werk te maken van een aantal hefbomen. "Luister naar mijn federale woorden, maar kijk niet naar mijn Vlaamse daden", wierp hij N-VA voor de voeten.

Onze partners