Di Rupo pendelt tussen taalgroepen

07/09/11 om 13:51 - Bijgewerkt om 13:51

Formateur Elio Di Rupo zit nog steeds niet samen met de beide taalgroepen, maar doet aan 'pendeldiplomatie'.

Di Rupo pendelt tussen taalgroepen

© Reuters

Formateur Di Rupo zit nog steeds niet samen met de Vlaamse en Franstalige onderhandelaars, sinds de onderhandelingen om 15 uur werden hervat na een onderbreking omwille van "familiale redenen". Di Rupo pendelt nu tussen de beide taalgroepen en koppelt daarbij naar hen terug.

Voor de vergadering van start ging, hebben de Vlaamse partijen eerst de violen nog gestemd. De afspraak werd dinsdagavond al vastgelegd, op vraag van Wouter Beke. Volgens sommige bronnen is de verstandhouding tussen de vier Vlaamse partijen opperbest en liggen de standpunten - behalve een aantal nuanceverschillen - niet zo ver uit elkaar.

Verarming
De protagonisten gingen dinsdagavond rond 20.00 uur zonder akkoord uit elkaar. De onderhandelaars slaagden er niet in om de knelpunten - onder meer BHV en de hervorming van de financieringswet - weg te werken. Vooral de MR lijkt onder druk te staan.

MR-voorzitter Charles Michel was woensdag ook de enige die voor de vergadering een - wellicht goed voorbereide - verklaring aflegde. "Voor de MR is het zeer duidelijk: wij willen geen verarming van Wallonië en we zullen Brussel niet loslaten", klonk het. Hij voegde eraan toe te willen zoeken naar een oplossing voor het land, maar vooral de andere zinnetjes zinderden na.

Niet veel later liet CDH-vicepremier Joëlle Milquet via sms weten dat alle Franstalige onderhandelaars rond de tafel strijden tegen de verarming van Wallonië en dat niemand Brussel zal laten vallen. Ze voegde eraan toe dat de onderhandelaars "uit respect voor de oproep tot discretie" geen verklaringen afleggen.

Familiale redenen: oudste broer Di Rupo overleden

De "familiale redenen" om de onderhandelingen te stoppen blijken te zijn dat Di Rupo zijn terminale oudste broer wilde bijstaan in zijn laatste uren. De man stierf in de loop van de namiddag. (Belga/TE)Lees meer over:

Onze partners