Di Rupo op weg naar akkoord

26/11/11 om 09:18 - Bijgewerkt om 09:18

Bij het akkoord dat formateur Elio Di Rupo (PS) aan het bereiken lijkt te zijn, heeft de Open VLD blijkbaar Di Rupo tot verdergaande besparingen kunnen overtuigen.

Di Rupo op weg naar akkoord

© Reuters

Nog steeds geen witte rook uit de schouw van het kabinet-Onkelinx. Formateur Elio Di Rupo (PS) en de vertegenwoordigers van de zes onderhandelende partijen zitten nog altijd samen aan tafel op zoek naar een akkoord over de begroting van 2012 en de daarop volgende jaren én over een reeks sociaaleconomische maatregelen.

De onderhandelaars zitten al sinds vrijdag 18.00 uur samen. Nauwelijks een uur later kwam het nieuws dat Standard & Poor's de kredietwaardigheid van ons land heeft verlaagd van AA+ naar AA, nieuws dat de betrokkenen al eerder op de dag te horen kregen. Het verhoogde alleen maar de druk op de onderhandelaars. Dat liet waarneemers ontvallen dat het ernaar uit zag dat de partijvoorzitters en de formateur
veroordeeld om met een blijde boodschap naar buiten te komen.

Grondige hervormingen

Ondertussen duurt de vergadering al 15 uur en zijn er positieve geluiden te horen over een akkoord. VRT-journaliqt Marc Van de Looverbosch zegt op de VRT-radio dat de onderhandelaars over verschillende domeinen onderhandelden. De begroting zou volgens hem bijna rond zijn en ook over arbeid en pensioenen zouden grondige hervormingen afgesproken zijn.

Niet alleen de centrale onderhandelingsgroep - met de partijvoorzitters en de formateur - onderhandelt. Het is ook een komen en gaan van werkgroepen die een en ander technisch moeten uitpluizen. Vannacht werd vooral gediscussieerd over structurele maatregelen inzake pensioen en werk. De laatste uren komen ook de begroting zelf en de fiscaliteit ter sprake. Het einde van de gesprekken is nog niet meteen in zicht. De vergadering zou nog uren kunnen duren.

Open VLD haalt binnen

De nieuwste voorstellen van Elio Di Rupo lijken de goedkeuring weg te dragen van de liberalen. Daarmee zouden de geschillen tussen PS en Open VLD weggemasseerd zijn. Zo zou de formateur nog meer belastingen van zijn lijstje hebben geschrapt en gaan de structurele hervormingen verder dan in eerdere voorstellen van de PS'er. Het lekte uit dat de brugpensioenleeftijd wordt opgetrokken, het systeem van de wachtuitkeringen wordt verstrengd en de werkloosheidsuitkeringen zouden nog degressiever worden gemaakt. Onder meer aan het loonindexeringssysteem wordt niet geraakt. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners