Di Rupo om 11u weer aan tafel

07/10/11 om 07:15 - Bijgewerkt om 07:15

Gisteren raakten de onderhandelaars het eens over enkele maatregelen rond politieke vernieuwing. Na tot iets na middernacht vergaderd te hebben, hielden ze het voor bekeken. Om 11 uur vandaag komen ze weer samen.

De acht partijen en formateur Elio Di Rupo (PS) hebben het donderdagnacht rond 00.15 uur voor bekeken gehouden. Vrijdagvoormiddag om 11.00 uur komen ze opnieuw samen. Dan zetten ze de discussie over eventueel samenvallende verkiezingen en de regionalisering van de civiele veiligheid en het verkeersreglement voort.

De onderhandelaars zaten sinds donderdagmorgen 10.00 uur samen in de Kamer. De vergadering duurde de hele dag en werd enkel onderbroken toen Di Rupo in de late voormiddag naar het koninklijk paleis ging om verslag uit te brengen bij de koning.

Ze raakten het eens over een hele reeks maatregelen rond politieke vernieuwing, waarbij de rol van het parlement wordt versterkt en er een rist initiatieven wordt genomen die voor een eerlijkere politiek moeten zorgen.

Samenvallen verkiezingen discussiepunt

Over een aantal andere dingen is er nog geen eensgezindheid. Dat is het geval met de vraag of de verkiezingen in de toekomst moeten samenvallen of niet. Er liggen naar verluidt een paar pistes op tafel die tot een mogelijk compromis kunnen leiden.

Ook nog niet getrancheerd: de eis tot regionalisering van de civiele veiligheid (brandweer, civiele bescherming) en het verkeersreglement. Dat die overheveling er komt, is helemaal nog niet zeker. Niet alle Vlaamse partijen staan hier achter.

Vandaag verder vergaderen

Vrijdag om 11.00 uur komen de onderhandelaars weer samen om over deze dossiers knopen door te hakken. Wellicht gaan ze dan ook verder met de tweede lezing van alle communautaire dossiers waarover al een akkoord bestaat. De acht partijen werkten donderdagavond al een stuk van die tweede lezing af. (Belga/SD)

Onze partners