Di Rupo nog niet naar de koning; coalitievorming loopt moeilijk

12/10/11 om 19:00 - Bijgewerkt om 19:00

Formateur Di Rupo gaat dan toch nog niet naar de koning om zijn coalitie voor te stellen. Naar verluidt lopen de gesprekken over wie mag deelnemen aan een regering, bijzonder moeilijk.

Di Rupo nog niet naar de koning; coalitievorming loopt moeilijk

© Belga

Nadat hij een akkoord over een nieuwe staatshervorming heeft gesloten, moet de PS-voorzitter de partners kiezen met wie hij een regering wil vormen en de onderhandelingen voortzetten over sociaaleconomische maatregelen en de begroting.

Volgens zijn woordvoerster heeft Elio Di Rupo veel contacten in de grootste discretie gehad. Naar werd vernomen zou de formateur woensdagavond naar de koning gaan om een coalitie voor te stellen. Het zou daarbij gaan om een coalitie zonder de groenen.

"De toestand ligt zeer moeilijk"Woensdavond laat liet de woordvoerster van Di Rupo weten dat de formateur dan toch niet naar de koning gaat. Hij zet donderdag zijn bilaterale contacten voort "omdat de toestand zeer moeilijk ligt".

Een coalitie zonder de groenen zou niet echt een verrassing zijn. Vooral Open VLD dringt al een hele tijd aan om met niet meer dan 6 partijen verder te gaan. De socialisten zouden de groenen er wel bij willen. Groen! en Ecolo hebben altijd verontwaardigd gereageerd op elke insinuatie als zouden ze er teveel aan zijn.

Begroting

Eens de coalitie vastligt wil de formateur de onderhandelingen over de begroting en het socio-economische luik opstarten. Tijdens de eerste vergadering moeten de toekomstige coalitiepartners de methodologie vastleggen.

Er zal ook moeten afgesproken worden of de onderhandelingen door één vertegenwoordiger per partij zullen gevoerd worden, zoals dat bij de communautaire onderhandelingen het geval was, of men met een delegatie met gespecialiseerde onderhandelaars zal werken. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners