Di Rupo noemt uitspraken schepen De Panne onaanvaardbaar

30/12/10 om 18:25 - Bijgewerkt om 18:25

De uitspraak dat er teveel Waalse werklozen die leven van OCMW-steun in De Panne wonen, schiet de PS-voorzitter in het verkeerde keelgat.

PS-voorzitter Elio Di Rupo ergert zich aan de uitspraken van de schepen van Financiën van De Panne. Serge Van Damme had uitgehaald naar de 'Waalse parasieten' in zijn gemeente. Onaanvaardbaar, aldus Di Rupo.

Van Damme weet de stijgende OCMW-begroting tijdens de recente gemeenteraad aan de massale instroom van 'OCMW-toeristen', die volgens hem vooral uit Henegouwen en meer bepaald de Borinage komen.

De liberale schepen hekelde de 'parasieten uit Wallonië' in zijn gemeente. 'Die mensen komen hier alleen in de sociale hangmat liggen', zo werd hij door de Coreliokranten geciteerd.

Op de VRT-radio voegde Van Damme er donderdagochtend aan toe dat ze meestal erg goed zijn ingelicht over wat ze moeten doen. 'Ze sluiten een huurcontract voor een korte termijn. Eens ze hier gedomicilieerd zijn, vragen ze hulp bij het OCMW van De Panne', zo luidde het.

Van Damme noemde ze ook één van de oorzaken van de verfransing in De Panne omdat ze geen moeite doen om Nederlands te spreken.

'Onaanvaardbaar'

In de loop van de dag kwam er kritiek op de uitspraken van Van Damme. PS-voorzitter Elio Di Rupo, zelf afkomstig uit Henegouwen, noemde ze 'totaal onaanvaardbaar' en 'een gezagsdrager onwaardig'.

In een persbericht wees Di Rupo erop dat er elk jaar honderden families uit de Borinage hun vakantie doorbrengen aan de Belgische kust, vooral in De Panne. 'Deze mensen verdienen respect', aldus de PS-voorzitter.

Hij betreurt dat op een moment dat burgers van hun politieke
leiders verwachten dat ze hun problemen oplossen 'sommigen alleen het tegendeel bewerkstelligen door nutteloze polemieken te voeden en zich te bedienen van bedroevende clichés'.

Ook Catherine Fonck, CDH-fractieleidster in de Kamer en zelf afkomstig uit de Borinage, uittte kritiek. Ze hekelt de 'betreurenswaardige karikatuur' van Van Damme en spreekt over een provocatie.

Schepen nuanceert verklaringen

Van Damme ontkende donderdagnamiddag tegenover RTBF et Bel-RTL dat hij de term 'parasieten' zou gebruikt hebben ten aanzien van de Walen en de inwoners uit de Borinage. De schepen viseerde naar eigen zeggen enkel 'de personen die misbruik maken van de sociale zekerheid en solidariteit'.

Van Damme voegde eraan toe dat De Panne een gastvrije badstad is en dat de Franstaligen er welkom zijn. De schepen benadrukte ook dat er heel wat inspanningen worden gedaan om hen in hun eigen taal te verwelkomen.

Onze partners