Di Rupo: 'Nieuwe regering catastrofe voor koopkracht'

13/09/14 om 04:56 - Bijgewerkt om 05:13

Uittredend premier Elio Di Rupo geeft er in een serie interviews de regeringsonderhandelaars van langs. Hij voelt "een catastrofe voor de burgers" naderen, een frontale aanval op de koopkracht.

Di Rupo: 'Nieuwe regering catastrofe voor koopkracht'

Premier Di Rupo, eerder deze week bij de aankomst van de toorts voor de Special Olympics © Belga

Di Rupo, behalve uittredend premier ook voorzitter van de PS, noemt de regering in wording een "regering van de rechterzijden".

Dit wordt geen centrum-rechtse regering, want er is geen centrum te bekennen in de plannen die voorliggen, aldus Di Rupo.

"Ik heb het gevoel dat deze rechtse regering een frontale aanval plant op de koopkracht van de mensen. Men spreekt over een stijging van de dieselprijzen, hogere btw, mogelijk een indexsprong... Dat komt allemaal op de kap van de gewone burgers, van de 99 procent die niet tot de absolute topverdieners behoren. Daarbij zullen ze de PS op hun pad vinden. Wij zullen de stem zijn van de werknemers, de families, de middenklasse, de werkzoekenden en de gepensioneerden."

Premier Michel

Dat de MR als enige Franstalige partij in een federale regering wil stappen is voor Di Rupo "een aanslag op de evenwichten in dit land". "Bij de beleidsverklaring van premier Michel zal 75 procent van de Franstaligen niet vertegenwoordigd zijn. Stelt u zich deze situatie nu eens heel even voor aan Vlaamse kant. Zo'n regering zou er in geen honderd jaar komen. De MR is een marionet van N-VA en CD&V, de twee Vlaamse partijen die het zwaarste wegen."

De MR begaat kiezersbedrog, aldus De Rupo, want voor de verkiezingen heeft de partij verklaard dat ze niet in eerste instantie met de N-VA wilde regeren. Ze doet dat nu toch.

Di Rupo bekritiseert ook de CD&V. Die partij heeft volgens hem geflaterd door de post van eerste minister weg te schenken. "Dat is nochtans de functie die de eenheid van het land symboliseert. Zij hebben die functie in één nacht gedegradeerd en ze als een oude schoen naar de kop van de MR gegooid.". Het kan alleen betekenen dat de CD&V niet echt in de nieuwe regering gelooft, aldus nog Di Rupo.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners