Di Rupo: 'Na 10 jaar eindelijk nieuwe bladzijde voor onze regio'

24/01/15 om 19:31 - Bijgewerkt om 19:31

De Bergense burgemeester Elio Di Rupo heeft de festiviteiten voor Bergen 2015, Europese Culturele Hoofdstad, officieel voor open verklaard. 'Bergen maakt zich op om een buitengewoon jaar te beleven.'

Di Rupo: 'Na 10 jaar eindelijk nieuwe bladzijde voor onze regio'

Elio Di Rupo © Belga

Het koningspaar, premier Charles Michel en zo'n 1.200 genodigden woonden de openingsceremonie in de Sint-Waltrudiskerk bij. Er golden scherpe veiligheidsmaatregelen.

"Bergen maakt zich op om een buitengewoon jaar te beleven. Europese schoonheid en creatie komen naar de hoofdstad van Henegouwen", stelde Di Rupo. "Na tien jaar werk kunnen we eindelijk aan een nieuwe bladzijde beginnen voor onze regio. Bergen ondergaat een metamorfose en doet dat dankzij Europese fondsen en met de hulp van Wallonië", aldus nog de voormalige eerste minister die onderstreepte dat cultuur een "krachtige motor is voor onze economie."

Politiepatrouilles

Onder de genodigden waren behalve premier Michel ook andere politici zoals Jan Jambon, Joëlle Milquet, Marianne Thyssen, Paul Magnette en Rudy Demotte. Ook aartsbisschop Léonard en Salvatore Adamo tekenden present.

Rond de Sint-Waltrudiskerk waren er verschillende politiepatrouilles en er hing ook een helikopter. De ceremonie werd opgeluisterd met diverse artistieke intermezzo's zoals een uitvoering van de negende symfonie van Beethoven door het Sint-Waltrudiskoor. Koning Filip en koningin Mathilde tekenden nog het Gouden Boek. (Belga/TE)

Onze partners