Di Rupo muurvast, 'De Croo trekt stekker eruit'

21/11/11 om 06:43 - Bijgewerkt om 06:43

Formateur Elio Di Rupo zit muurvast. Hij slaagt er niet in een akkoord over de begroting te bereiken. Volgens een onderhandelaar heeft Open VLD-voorzitter Alexander De Croo 'de stekker er opnieuw uitgetrokken.' Na 526 dagen onderhandelen zag het er voor ons land nooit zo slecht uit als nu.

Di Rupo muurvast, 'De Croo trekt stekker eruit'

© Belga

Na almaar opeenvolgende deadlines was het vanochtend opnieuw het uur van de waarheid voor de begroting. Bij vele onderhandelaars leefde het 'nu of nooit' gevoel.

Het lijkt erop dat het nooit wordt. De onderhandelaars zijn zonder akkoord uit elkaar gegaan. Radio 1-journalist Johny Vansevenant, die de onderhandelingen de hele nacht volgde, zag na afloop een zeer ontgoochelde Elio Di Rupo voor zich uit staren in de auto.

Koning

Di Rupo heeft de onderhandelingen stilgelegd zonder een datum voor nieuwe gesprekken naar voor te schuiven. Mogelijk stapt hij vandaag naar de koning. Het is niet ondenkbaar dat de regeringsonderhandelingen na 526 dagen eindigen zonder resultaat. Dat betekent dat ons land mogelijk een diepe crisis wacht.

Eén van de onderhandelaars liet zich vannacht ontvallen dat Open VLD-voorzitter Alexander De Croo voor de tweede keer de stekker uit de regering heeft getrokken. Hoewel Di Rupo met altijd maar nieuwe voorstellen de Vlaamse liberalen zeer ver tegemoet is gekomen, was het nooit genoeg voor De Croo.

Overheid uitgekleed

Na het ultieme voorstel van Di Rupo, waarin de besparingen opliepen van 25 naar 51 procent (een ongelooflijke pluim op de hoed van de liberalen) eiste De Croo dat er nog bijkomend 200 miljoen zou worden bespaard op het overheidsapparaat. Volgens onderhandelaars van de CD&V en SP.A was dit totaal onrealistisch, de waanzin voorbij, nadat Di Rupo al een miljard besparingen voor de overheid had ingeschreven en de staat 'al helemaal uitgekleed was'.

Vooral de manier waarop de Vlaamse liberalen het ultieme voorstel van Di Rupo van tafel veegden, zette bij de andere partijen kwaad bloed. De partij van Alexander De Croo deed de voorstellen van Di Rupo af als ontoereikend nog voor de vergadering begonnen was. Dat ze de pers hierover al brieften, schokkeerde de overige partijen en krenkte Elio Di Rupo.

Stekker uitgetrokken

'Niemand snapt waar Open VLD naartoe wil,' zei een onderhandelaar. 'De Croo heeft de stekker er opnieuw uitgetrokken,' zei een andere.

Volgens Di Rupo is de situatie 'dramatisch'. De formateur heeft geen nieuwe afspraak gemaakt met de onderhandelaars. Naar verluidt wil hij eerst eens goed nadenken hoe het nu verder moet. De formateur trekt naar verwachting vandaag naar de koning. Het is niet uitgesloten dat hij er het bijltje bij neerlegt. (EE)

Onze partners