Di Rupo moet weer op zoek naar miljarden

28/03/12 om 06:41 - Bijgewerkt om 06:41

Na de zomer moet de begroting 2013 door de regering-Di Rupo opgemaakt zijn en dat belooft opnieuw een huzarenstukje te worden: een zoektocht naar 5 miljard.

Di Rupo moet weer op zoek naar miljarden

© Reuters

Uit de officieuze ramingen van het Planbureau zou blijken dat het begrotingstekort volgend jaar stijgt tot 12 miljard euro of 3,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp), zo schrijft De Tijd.

Om het tekort terug te brengen tot 1,8 procent zoals afgesproken met Europa, moet 1,3 procent of ruim 5 miljard euro bespaard worden. Die 5 miljard euro komt bovenop het geld dat de regering-Di Rupo onlangs heeft gevonden om het tekort dit jaar te beperken tot 2,8 procent.

Gemeenteraadsverkiezingen

In principe moet de regering-Di Rupo de begroting voor 2013 begin oktober rond hebben, bij de start van het parlementaire jaar. Maar dat is vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober. De kans dat de opmaak van de begroting over de lokale stembusgang worden getild, is volgens De Tijd daarom reëel.

Vrijdag of uiterlijk maandag wordt een rapport verwacht van de Hoge Raad van Financiën waarin de raad zich uitspreekt over de manier waarop de budgettaire inspanning de volgende drie jaar verdeeld moet worden tussen de federale overheid en de regio's. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners