Di Rupo maandag naar de koning met formateursnota

© Reuters

Formateur Elio Di Rupo stapt maandagmiddag om 12u30 naar de koning met een formateursnota. Hij legt de nota dezelfde dag voor aan de partijvoorzitters, zo verneemt Knack uit goede bron. Di Rupo stelt er onder andere in voor de werkloosheidsuitkeringen degressief te maken.

Elio Di Rupo heeft lang aan de formateursnota gewerkt en hij heeft lang in het midden gehouden wanneer hij ze zou presenteren. Maandag is het zover. De formateur stapt eerst naar de koning met zijn tekst en stelt hem daarna voor aan de politieke partijen die tot nu toe deelnamen aan de onderhandelingen. Om 17u stelt de formateur zijn nota in de Kamer voor aan de pers. Volgens Di Rupo is de tekst de basis om uit te maken welke partijen verder nog deelnemen aan de regeringsonderhandelingen.

Pensioenen
In De Tijd en L’Echo van dit weekend lekten al enkele denkpistes om de Belgische begroting tegen 2015 in evenwicht te krijgen. Zo zou formateur Elio Di Rupo voorstellen om bij de berekening van de ambtenarenpensioenen rekening te houden met het loon van de laatste tien jaar in plaats van de laatste vijf jaar vandaag. Ook aan de zogenaamde perequatie, de automatische koppeling van de ambtenarenpensioenen aan de ambtenarenlonen zou Di Rupo raken.

Werkloosheidsuitkeringen

Di Rupo wil voorts de werkloosheidsuitkeringen “degressief” maken – hoe langer iemand werkloos is, hoe minder men krijgt – en de wachtuitkering voor schoolverlaters omvormen tot een activeringspremie. De formateur gaat er van uit dat er 21 miljard euro bespaard moet worden om de begroting tegen 2015 in evenwicht te krijgen. Hij wil de inspanning zo verdelen dat de federale overheid en de sociale zekerheid 17 miljard en de deelstaten 4 miljard moeten bijdragen.

Nieuwe belastingen?In de nota zou Di Rupo ook voorstellen een derde van de budgettaire inspanning te laten komen van nieuwe inkomsten of belastingen, een derde door te schrappen in de uitgaven en een derde door “de toepassing van de wetgeving”, lees de strijd tegen de fiscale fraude. Ook het misbruik van de notionele intrest zou strenger worden aangepakt. (Belga/INM/EE/RVC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content