Di Rupo maakt moeizame start

06/09/11 om 19:06 - Bijgewerkt om 19:06

De regeringsonderhandelingen verlopen bijzonder moeizaam. Elio Di Rupo kan de MR niet overtuigen met zijn aangepaste communautaire nota.

Di Rupo maakt moeizame start

© ImageGlobe/Eric Lalmand

De acht partijen vergaderden met formateur Elio Di Rupo (PS) over het communautaire luik van de onderhandelingen: BHV en de staatshervorming. Di Rupo startte met de voorstelling van zijn aangepaste nota. Aanvankelijk werd er per taalgroep vergaderd, daarna kwam iedereen samen.

Bij het buitenkomen, lostten de onderhandelaars niets. Ze komen vandaag opnieuw bijeen om verder te praten over, onder meer, BHV en de financieringswet.

Franstalige liberalen slepen geen extraatjes uit de brand

Het struikelblok blijft BHV en alles wat daar mee te maken heeft. Op Radio 1 klonk het eerder op de avond dat de formateur zich grotendeels aan de voorstellen uit zijn formateursnota houdt. Dat betekent dat de Franstalige liberalen, met wie hij gisteren een gesprek onder vier ogen had (net zoals met de CD&V), geen extra toegevingen hoeven te verwachten. Culturele centra in faciliteitengemeenten en de overheveling van stemoverschotten van Halle-Vilvoorde naar Brussel kunnen ze dus vergeten. Naar verluidt kan MR-voorzitter dat maar moeilijk slikken.

Een toegeving die de MR wel kan krijgen is dat er 10 kamerleden gecoöpteerd, of aangeduid door de partij, kunnen worden. Dat betekent dat Franstaligen uit de rand in de Kamer terechtkomen, net zoals Vlaamse Brusselaars dat zouden kunnen. Daarnaast wordt de benoeming van de 3 Fransatlige burgemeesters uit de faciliteitengemeenten mogelijk door de tweetalige algemene vergadering van de Raad van State.

Financieringswet

Over de financieringswet, het systeem dat de geldstromen tussen de overheden regelt, zouden er ook wrijvingen zijn. Sommige Franstalige onderhandelaars vrezen dat wat nu op tafel voor een te groot risico op oneerlijke fiscale concurrentie tussen de deelstaten zal zorgen. Technici van alle partijen moeten het aangepaste voorstel wel nog grondig uitpluizen.

Echt knopen doorhakken

Di Rupo wou knopen doorhakken. Eerder had hij aparte gesprekken met zowel CD&V als MR, waarna hij volgens een onderhandelaar al wat minder pessimistisch was. De onderhandelende partijvoorzitters kregen van de formateur zo'n 30 bladzijden tekstwijzigingen. Daarmee hoopt de formateur de communautaire knoop te ontwarren.

Ecologisten spreken van belangrijke dag

De beide groene voorzitters, Wouter van Besien (Groen!) en Jean-Michel Javaux (Ecolo), noemden eerder op de dag, vandaag "belangrijk". "Daarom is het best dat we geen verklaringen afleggen", klonk het bij Besien. Ook de woordvoerster van Di Rupo wou niets zeggen. Het is geweten dat Di Rupo zich geen kader wil laten opdringen, dat als het nodig is de onderhandelaars pauze namen en zij een lokaal hebben gekregen voor intern overleg.

Experten

Parallel aan de onderhandelingen is de expertenwerkgroep begonnen aan het bijwerken van het voorstel over de financieringswet. (SD)

Onze partners