Di Rupo laat uitzonderlijk in zijn kaarten kijken: ‘Ruk naar links zal de PS-achterban hem in dank afnemen’

Elio Di Rupo (PS) © Belga
Han Renard

PS-voorzitter Elio Di Rupo pleit openlijk voor ‘progressieve’ coalities met PS, Ecolo en Défi in Brussel, Wallonië en zo mogelijk ook op federaal niveau na de verkiezingen van 2019.

Doorgaans huldigt Di Rupo het spreekwoord dat spreken zilver is en zwijgen goud. ‘Hij laat zelden of nooit in zijn kaarten kijken. Zelfs naaste medewerkers weten niet wie straks voor de PS de Europese lijsttrekker wordt’, zegt Francis Van de Woestyne, hoofdcommentaarschrijver van La Libre Belgique en auteur van een interviewboek met de PS-voorzitter.

Maar in een interview in Le Soir begin deze week gaf Di Rupo, weinig karakteristiek, zijn voorkeurscoalitie bloot. ‘Hij reageert zo natuurlijk op MR-voorzitter Olivier Chastel, die in een eerder interview de voortzetting van de huidige meerderheden had verdedigd. Maar het is voor Di Rupo ook een manier om binnen zijn eigen partij, waar zijn positie bij een niet geringe groep ter discussie staat, te laten zien dat hij bestaat: “Ik ben hier de baas en ik zet de koers uit.” Di Rupo heeft laten doorschemeren dat hij eventueel zal opstappen na de verkiezingen in 2019, maar hij wil zijn voorzitterschap niet eindigen met een mislukking. En dus moet hij de PS opnieuw aan de macht brengen, al is het zeer de vraag of een coalitie van PS, Ecolo en Défi in Wallonië mathematisch mogelijk is’, zegt Van de Woestyne.

Di Rupo gaf al aan dat een coalitie met de PTB niet tot de mogelijkheden behoort.

De ruk naar links die Di Rupo maakt door de MR te viseren, is alvast iets wat de morrende PS-achterban hem in dank zal afnemen, denkt Van de Woestyne. Di Rupo nam in het interview ook de door sommige PS-kopstukken gebezigde dubbelzinnigheid weg met betrekking tot de PTB. Die partij, aldus Di Rupo, is geen mogelijke coalitiepartner. ‘Raoul Hedebouw en de PTB zullen hiermee in hun nopjes zijn’, meent Van de Woestyne. ‘De PTB kan zich nu in Wallonië en Brussel aan de kiezer aanbieden als de enige echte antisysteempartij.’

Overigens moeten de ‘alles behalve de MR’-uitspraken van Di Rupo met een korrel zout worden genomen. ‘De verwachting is dat PS en MR na de gemeenteraadsverkiezingen in heel wat grote steden en in de Waalse provincies samen zullen besturen.’

Wel weer ‘vintage Di Rupo’ was zijn weigering om mee te doen aan het spelletje waarbij hij een vraag stelt die de redactie van Le Soir dan voorlegt aan een andere partijvoorzitter, in zijn geval aan CDH-voorzitter Benoît Lutgen. ‘Ik heb die man niets te vragen’, zei de PS-voorzitter, ‘behalve wie de volgende is die hij zal verraden.’ Persoonlijke relaties en een gegeven woord gestand doen zijn voor een eerzuchtig man als Elio Di Rupo van ontiegelijk groot belang in de politiek. De diepe wrok van Di Rupo jegens Lutgen, die de PS uit de Waalse regering gooide, kan het CDH na de gemeenteraadsverkiezingen dan ook duur komen te staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content