Di Rupo laat de groenen vallen

13/10/11 om 13:42 - Bijgewerkt om 13:42

Formateur Di Rupo heeft aan koning Albert laten weten dat hij kiest voor een klassieke tripartiete. De groenen vallen dus zoals verwacht uit de boot.

Het onderhoud tussen koning Albert II en formateur Elio Di Rupo is donderdag omstreeks 13.20 uur afgelopen. In een mededeling achteraf stelt de persdienst van het Paleis dat de formateur verslag heeft uitgebracht over "de keuze van de regeringscoalitie en over de modaliteiten van de opvolging van de institutionele hervorming goedgekeurd door de acht partijen". Nu blijkt dat Elio Di Rupo kiest voor een klassieke tripartiete, dus een coalitie zonder de groenen.

ArcelorMittal

Di Rupo werd eigenlijk gisteren, woensdagavond, al verwacht bij de koning. Maar die afspraak werd om nog onduidelijke redenen verzet, hoewel de afspraak duidelijk gepland was. Ze werd wel nooit officieel bevestigd. Franstalige stemmen haalden het ArcelorMittaldossier aan, maar dat ontkende Di Rupo's woordvoerster. Zij noemde "de zeer moeilijke situatie" als reden voor het uitstel.

De formateur had woensdag wel talrijke bilaterale contacten en hield ook een aantal vergaderingen met wisselende samenstelling, waaruit moest blijken dat er gekozen zou worden voor een regering zonder Groen! en Ecolo.

Met of zonder ecologisten?

Uit goede bron werd vernomen dat er zelfs al een akkoord was over een mededeling waarin aangekondigd zou worden dat de groenen, die meegewerkt hebben aan het institutionele akkoord, betrokken zouden worden bij de uitvoering van dat akkoord. Er zouden twee onderhandelingstafels komen, de eerste over de begroting en de sociaal-economische dossiers en een tweede over de uitwerking van de staatshervorming.

Open VLD tegen groene regeringsdeelname

De tegenstand tegen regeringsdeelname van de groenen komt er vooral van Open VLD. Maar ook CD&V liep nooit erg warm voor een regering met acht of zonder Open VLD, wat de kansen van de groenen gevoleig verkleinde.

De socialisten en CDH pleitten dan weer wel voor de aanwezigheid van Ecolo en Groen!. MR-voorzitter Charles Michel herhaalde dat zijn partij geen exclusieven heeft en zich concentreert op het programma. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners