Di Rupo krijgt vertrouwen

10/12/11 om 13:56 - Bijgewerkt om 13:56

Elio Di Rupo kan beginnen met regeren. De kamer van volksvertegenwoordigers heeft de premier en zijn regering meerderheid tegen oppositie het vertrouwen gegeven.

De Kamer heeft het vertrouwen gegeven aan de regering-Di Rupo. Dat gebeurde zoals gebruikelijk meerderheid (89 stemmen) tegen oppositie (54 stemmen).

De stemming zorgde even nog voor hilariteit omdat een aantal volksvertegenwoordigers - voornamelijk van de PS van Elio Di Rupo - aanvankelijk dacht over de motie van wantrouwen van het Vlaams Belang te stemmen. Kamervoorzitter André Flahaut liet de stemming evenwel overdoen.

Regeerverklaring Elio Di Rupo: "Regering van verandering, met behoud van sociaal en federaal model"

"We zullen een regering van verandering zijn. Een diepgaande en duurzame vargadering, maar zonder aan ons sociaal model of ons federaal model te raken." Dat zei premier Elio Di Rupo aan het einde van het debat over de regeerverklaring.

Di Rupo verduidelijkte ook dat de energiebesparende investeringen die voor 28 november werden getekend, maar slechts in 2012 betaald worden, nog fiscaal aftrekbaar blijven.

'Evenwichtig akkoord'

De kersverse eerste minister ging in zijn repliek uitvoerig in op heel wat van de opmerkingen die vooral vanuit oppositiezijde gelanceerd werden. "Sommigen zijn van mening dat het regeerakkoord te links is; andere menen dat het te rechts is. Dat betekent waarschijnlijk dat het evenwichtig is", stelde Di

Rupo.

'N-VA heeft gekozen voor de oppositie'

"Tegen de partijen die aan de legitimiteit van de regering twijfelen, kan ik zeggen dat we meer dan een jaar lang hebben onderhandeld in de hoop dat de N-VA haar verantwoordelijkheid zou nemen. De N-VA heeft gekozen voor de oppositie", voegde hij eraan toe.

Hervormingen zijn noodzakelijk

De structurele hervormingen inzake werkloosheid en pensioenen zijn voor de premier noch laks, noch buitensporig, maar noodzakelijk om de kosten van de vergrijzing te drukken en aan de vereisten van de arbeidsmarkt te beantwoorden, aldus de premier, die zei de houding van de vakbonden te begrijpen.

Elio Di Rupo kondigde ook nog aan dat hij maandag in de late namiddag een onderhoud zal hebben met de bevoegde Europees commissaris om hem de begroting van de nieuwe regering voor te leggen.

Europese topHet debat over de regeerverklaring verliep ongebruikelijk omdat de premier donderdagavond en vrijdag niet in het parlement kon aanwezig zijn wegens de belangrijke Europese top over de euro. Donderdag waren de fractieleiders van de meeste partijen aan het woord gekomen. Zaterdag volgden de tweede sprekers van de grootste oppositiepartij N-VA en tussenkomsten van FDF-voorzitter Olivier Maingain, zijn LDD-collega Jean-Marie Dedecker en Laurent Louis (MLD).

Na de repliek van Di Rupo kon de oppositie nog haar repliek kwijt, waarna dan de vertrouwensstemming volgde. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners