Di Rupo in brief met de dood bedreigd

06/08/10 om 19:04 - Bijgewerkt om 19:04

Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken neemt geen specifieke maatregelen ter bescherming van de preformateur.

Op de redactie van VTM is een brief aangekomen waarin preformateur Elio Di Rupo (PS) met de dood wordt bedreigd. Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken neemt na onderzoek van de brief geen specifieke maatregelen om Di Rupo te beschermen.

In de brief, die opent met 'in naam van Allah', staat onder meer dat 'in een toekomstig moslimland als België geen homoseksueel premier mag worden'. De brief eindigt met het dreigement dat 'zondaar en homoseksueel Di Rupo zal sterven door het blanke zwaard'.

De brief werd overhandigd aan de politie, waarop de Brusselse federale gerechtelijke politie een proces-verbaal heeft opgemaakt. Volgens de federale politie betekent dat dat de zaak ernstig wordt genomen en niet wordt afgedaan als een flauwe grap.

Geen speciale bescherming

Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken werd verder belast met de behandeling van de bedreiging aan het adres van de preformateur. Het centrum besliste de brief te laten onderzoeken door het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD).

Aan het OCAD werd gevraagd na te gaan hoe ernstig de dreiging is. Het crisiscentrum wachtte op die inschatting om op grond daarvan de maatregelen nemen die in verhouding staan tot de dreiging.

In de loop van zaterdag besliste het crisiscentrum op basis van de analyse van de dreigbrief door het OCAD om geen specifieke maatregelen te nemen om Di Rupo te beschermen. Volgens een woordvoerder van het crisiscentrum zijn de resultaten van de analyse wel doorgegeven aan de politie en de betrokken diensten.

Lees meer over:

Onze partners