Di Rupo: 'Ik heb het ergste gevreesd voor België'

19/05/14 om 10:19 - Bijgewerkt om 10:19

Premier Elio Di Rupo (PS) zegt dat hij tijdens de lange onderhandelingen van 2010-2011 'een week lang het ergste gevreesd heeft voor dit land'.

Di Rupo: 'Ik heb het ergste gevreesd voor België'

© belga

In een interview met Het Laatste Nieuws zegt premier Elio Di Rupo (PS) dat hij tijdens de lange onderhandelingen van 2010-2011 'een week lang het ergste gevreesd heeft voor dit land'.

'Was het toen, na meer dan 500 dagen vergeefs onderhandelen, tot nieuwe verkiezingen gekomen, dan waren we wakker geworden in een andere wereld. Met een separatistische partij die nog veel sterker had gestaan.' In dat geval waren er 'gigantische problemen' opgedoken en was er 'onherstelbare schade' opgelopen, aldus Di Rupo. Maar het zou niet tot het einde van het land geleid hebben, dankzij de 'zwijgende meerderheid van Vlamingen, Walen en Brusselaars' die niet wil dat België uiteen valt, meent hij.

'N-VA weet ook dat mensen

Het gevaar dat België alsnog uit elkaar valt, is echter niet geweken. 'En uit te sluiten valt het nooit.' Toch heeft Di Rupo er vertrouwen in: 'Overal waar ik kwam, heb ik hetzelfde verlangen naar communautaire rust gevoeld. De mensen zijn het beu, al dat trekken en duwen aan België. De N-VA weet dat ook. Of dacht u dat het toeval was dat ze in deze campagne alleen maar spreekt over haar sociaaleconomische plannen?'

Lees meer over:

Onze partners