Di Rupo: 'Ik ben optimistisch over de toekomst van ons land'

21/11/12 om 20:26 - Bijgewerkt om 20:26

'De kritiek van de N-VA is misplaatst. Ik ben optimistisch over de toekomst van het land', zo reageert premier Elio Di Rupo op de reacties op zijn beleidsverklaring.

Di Rupo: 'Ik ben optimistisch over de toekomst van ons land'

© Belga

"Het is een heel moeilijke tijd, en we moeten oplossingen vinden. De beleidsverklaring was een gelegenheid om die maatregelen uit te leggen aan de bevolking," zo stak de premier van wal bij Terzake op de VRT.

Elio Di Rupo: "De kritiek dat we geen langetermijnvisie hebben is niet juist. Nu moeten we in de eerste plaats besparen. Dit jaar doen we dat met een extra inspanning van 3,4 miljard euro. Dat is veel geld. Na de begroting te saneren moeten we de ondernemingen steunen, dan doen we met 400 miljoen extra voor een verlaging van de loonlasten. Het is ook belangrijk onze Europese engagementen te respecteren. Dat is een visie."

Di Rupo bleef ook de daadkracht van de regering bepleiten: "We hebben oplossingen, en het resultaat is wat telt. Het heeft 4 weken gekost, maar het resultaat is er. Het is de eerste keer dat een regering beslist om de loonkloof weg te werken. Dat is een langetermijnbeleid."

Di Rupo: 'Dat sommigen mij marxist noemen, raakt me niet'

Lukt het de premier, de eerste minister van alle Belgen te zijn, vroeg Kathleen Cools. "Ik doe mijn best om de premier van alle Belgen te zijn. BHV is gesplitst, we hebben een grote sanering van 18 miljard euro doorgevoerd en veel hervormingen. Het is heel belangrijk om iedereen te steunen, in het bijzonder de ondernemers."

Dat hij van die ondernemers vaak zware kritiek krijgt, relativeerde de premier. "Ik ontmoet veel ondernemers, en zeker Vlaamse ondernemers. En we hebben steeds constructieve gesprekken." De premier lachte het weg dat sommigen hem marxist noemen: "Ook Barack Obama wordt marxist genoemd. Het raakt me niet".

Di Rupo: 'Inspanningen zonder BTW-verhoging of indexsprong'

Di Rupo prees verder dat de federale regering inspanningen deed, "zonder verhoging van de BTW of een indexsprong". Hij heeft er ook vertrouwen in dat zijn regering het houdt tot 2014.

De kritiek van de N-VA noemde de premier misplaatst en een vraag over het plan B zwaaide Di Rupo weg: "We moeten naar een samenwerkingsfederalisme. We staan voor grote veranderingen. Er zijn mensen die altijd kritiek geven, maar nooit zelf met oplossingen komen. Deze regering heeft veel oplossingen gegeven. Ik ben dus optimistisch voor de toekomst." (SD)

Lees meer over:

Onze partners