Di Rupo: 'Ik begrijp waarom de vakbonden staken'

05/06/16 om 14:24 - Bijgewerkt om 14:24

Bron: Knack

In een televisiedebat zei de PS-voorzitter Elio Di Rupo dat hij begrijpt waarom de mensen staken. "De regering die besparingen doorvoert in de openbare diensten, is het echte probleem."

Di Rupo: 'Ik begrijp waarom de vakbonden staken'

© BELGA

In het het televisiedebat RTL-TVI benadrukte de PS-voorzitter ook de noodzaak van "een links dat zich engageert in de regeringen."

Di Rupo blikte zondag terug op het woelige sociale klimaat met de veelvuldige stakingen in de Waalse openbare sector, gericht tegen de hervormingen van de regering-Michel. "De regering die besparingen doorvoert in de openbare diensten, is het echte probleem." Di Rupo zei nog de stakingen "te begrijpen", ook al zijn die onaangenaam.

Hoewel de PS-voorzitter in de media wat afstand leek genomen te hebben van de socialistische vakbond, had Di Rupo het op de televisie over de banden met de FGTB (ABVV). Hij riep hierbij op tot respect voor de werknemers. De FGTB "is niet de vakbond van de socialistische partij, maar een socialistische vakbond", nuanceerde hij wel.

"Wij blijven ons verzetten"

Voorts blikte Di Rupo terug op zijn oproep aan de vakbonden en premier Charles Michel donderdag in de Kamer om in dialoog te gaan. Toen wierp hij de regering voor de voeten dat de regeringspartijen moeten stoppen met te beweren dat er geen alternatieven bestaan. "Het is geen teken van zwakte om de weg van overleg en compromis in te slaan", klonk het.

Voorts zei Di Rupo in het debat zich blijven te verzetten tegen de regeringsplannen. In die context wees hij op contacten met de PVDA (PTB) en nam hij er akte van dat ze nu hun verantwoordelijk niet willen opnemen.

"Ik heb de PTB voorgesteld om het stadhuis van Bergen te openen voor hen", zei de ex-premier over de herschikking van de meerderheid in zijn stad. In april werd de MR overboord gegooid en begin mei was een nieuw akkoord tussen PS en cdH rond. "

We horen dat ze hun verantwoordelijkheden zullen nemen binnen een vijftiental jaar. We gaan 2031 niet afwachten, vandaag is het enige geloofwaardige alternatief socialistisch. Ik ben een samenbrenger op links. Er is een sterk links nodig dat zich in de regeringen engageert." (Belga/NS)

Onze partners