'Di Rupo I voert moediger beleid dan vorige regeringen' (Joëlle Milquet)

31/12/12 om 15:11 - Bijgewerkt om 15:11

In een interview met Knack verdedigt minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen Joëlle Milquet (CDH) het beleid van de federale regering, pleit ze voor een nieuwe feministische golf, spreekt ze zich uit voor extra middelen voor Justitie en reageert ze op de heisa die is ontstaan over de kersttoespraak van de koning. Twee fragmenten.

'Di Rupo I voert moediger beleid dan vorige regeringen' (Joëlle Milquet)

© Tom Verbruggen

Over de kersttoespraak van de koning:

Wat zorgen baart is daarom niet zozeer de toespraak van de koning zelf, wel de controverse die naderhand is losgebarsten. De toespraak van de koning had immers geen communautaire lading en viseerde niemand in het bijzonder. Waarom reageren sommige Vlaamse commentatoren dan zo scherp? En waarom zegt Bart De Wever aan de ene kant dat hij zich niet aangesproken voelt en reageert hij aan de andere kant als door een wesp gestoken? Laten we heel deze steriele discussie maar snel achter ons laten en dit incident niet aangrijpen om de monarchie, toch de belichaming van de stabiliteit en de eenheid van dit land, nog maar eens te verzwakken.

Over de federale regering:

Ik doe al heel lang aan politiek, maar ik heb het in dit land nog nooit meegemaakt dat een regering in één jaar tijd 18 miljard bezuinigt en ook nog eens de grootste staatshervorming sinds 1980 op de sporen zet. De splitsing van B-H-V is eindelijk geregeld, maar soms lijkt het alsof men lijdt aan collectief geheugenverlies over een dossier dat nochtans jarenlang het land heeft verziekt. Met de zesde staatshervorming voeren we de resoluties van 1999 van het Vlaams Parlement uit. Op deze hervorming heeft Vlaanderen 15 jaar gewacht. En als ze er dan eindelijk komt, wordt er niet meer over gesproken. (...) Dat we een Franstalige premier hebben, een socialist bovendien, mag sommigen niet blind maken voor het feit dat deze regering in heel moeilijke omstandigheden een veel moediger beleid voert dan voorgaande regeringen.

Het volledige interview met Joëlle Milquet vindt u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners