Di Rupo I komt eraan

© ImageGlobe

Nu een akkoord over BHV gesloten is, de interne hervorming van Brussel beklonken en de financieringswet zo goed als hervormd is, ligt de weg open voor de regering Di Rupo I.

Formateur Elio Di Rupo (PS) lijkt op weg te zijn naar de eedaflegging als premier van de eerste regering Di Rupo nu een akkoord over de financieringswet bijna rond is. Di Rupo nam al de hordes BHV en de interne hervorming van Brussel. De kranten zien op korte tijd een nieuwe regering tot stand komen, die meteen ook de begroting 2012 aanpakt.

De Standaard

In De Standaard staat te lezen dat het akkoord over de financieringswet de Vlaamse geesten verdeelt. De Vlaamse onderhandelaars verdedigen het akkoord en zijn er van overtuigd dat niemand zal verarmen. N-VA-voorzitter Bart De Wever spreekt dat tegen en meent dat Vlaanderen het gelag zal betalen. Het akkoord is volgens hem ‘oplichterij en ‘volksverlakkerij’. Hij ziet een compromis “waarbij een iemand betaalt”. Over de impact op de Vlaamse regering is hij duidelijk: “Als de Vlaamse regering dit akkoord aanvaardt, zal ze alles aanvaarden.” Vlaams minister-president ziet echter geen strijdigheid met het Vlaams regeerakkoord.

De dag nadien

In de krant nog drie Vlaamse partijvoorzitters over de dag na een akkoord. Alexander De Croo betreurt dat er geen glas meer werd gedronken na het akkoord over de financieringswet. “Bij het BHV-compromis heeft Kamervoorzitter André Flahaut wel een paar flessen rode wijn gekraakt”, klinkt het licht ontgoocheld. Wouter Beke (CD&V) reed in de vroege uurtjes nog naar de bakker (“croissants en donuts”) om samen met zijn gezin te ontbijten. Aftredend SP.A-voorzitter Caroline Gennez kon niets anders dan “een dagje doortrekken”, met de opening van het grootste speelbos in Mechelen, voetbal (“KV Mechelen kreeg op zijn doos”) en ’s avonds nog “een stapje in de wereld”.

De Morgen

De kritiek van de populairste politicus van Vlaanderen is een eerste teken van paniek bij De Wever, schrijft Hugo Camps op de voorpagina van De Morgen. Zijn kritiek op BHV werd al genuanceerd door enkele partijgenoten (“Meneer Bart die gecorrigeerd wordt: is dat niet heiligschennis?”). En ook nu zijn andere geluiden te horen uit de mond van onder andere Ben Weyts, die zegt dat het wachten is op definitieve teksten om zeker te zijn.

De Morgen ziet in de nieuwe financieringswet wel winst voor Vlaanderen: simulaties zouden over een periode van achttien jaar 800 miljoen euro extra opleveren. Bart De Wever is ook in De Morgen niet mals voor de nieuwe regeling van de geldstromen: “Ik had dit akkoord ook kunnen sluiten. Maar ik kan nog in de spiegel kijken.” De econoom Ivan Van de Cloot van de Itinera-denktank pareert de kritiek van De Wever: “N-VA kent een verkeerd gewicht toe aan bepaalde cijfers.” Volgens Van de Cloot levert het akkoord zeker geen verarming op voor Vlaanderen.

Gazet van Antwerpen

De Gazet van Antwerpen proeft optimisme onder de onderhandelaars over het akkoord. Zij zagen bij Di Rupo de overtuiging groeien dat hij “de forcing moest voeren en tot de finish kon gaan.” Volgens hen zou Di Rupo haast hebben en de financieringswet zo snel mogelijk afgerond zien.

Het Laatste Nieuws

Volgens Het Laatste Nieuws zit een regering op dag 500 van de onderhandelingen erin. De start van het nieuwe politieke jaar – 11 oktober – is wel krap en is te optimistisch, klinkt het. De krant ziet nog 7 horden voor de formateur: na BHV, Brussel en de financieringswet, heeft Di Rupo nog de overheveling van bevoegdheden te regelen en moet hij een keuze voor een coalitie maken. Daarna wachten de begroting 2012 en de bijhorende sociaaleconomische hervormingen. Als dan alle andere onderwerpen (asiel, migratie, justitie, …) behandeld zijn, liggen nog de verdeling van de ministersposten en de zegen van de partijcongressen op Di Rupo’s bord.

Volgens Het Laatste Nieuwsjournalist Jan Segers is dit inderdaad een grote staatshervorming, althans op papier. In de praktijk is dat twijfelachtig, zegt hij.

Het Nieuwsblad

Liesbeth Van Impe noemt dit akkoord in haar commentaarstuk “het best haalbare”. “Maar wel een akkoord dat het pad van de gelijkheid bewandeld” en dus eerbaar, nuanceert ze. Gents politicoloog Carl Devos schrijft in zijn column dat het akkoord historisch is, maar geen akkoord “dat het dagelijks leven van burgers ook historisch zal veranderen.” (SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content