Di Rupo: hamvraag is of men een akkoord wil

14/12/10 om 16:16 - Bijgewerkt om 16:16

Volgens de PS-voorzitter moeten de politici aan de onderhandelingstafel een akkoord bereiken.

De vraag die zich momenteel tijdens de onderhandelingen over een staatshervorming stelt, is of alle partijen rond de tafel wel een akkoord willen. Dat zegt PS-voorzitter Elio Di Rupo.

Dir Rupo zei dindag een en ander tijdens een lunchgesprek bij de Waalse werkgevers dat werd georganiseerd door de Cercle de Wallonie. Onlangs gaf ook N-VA-voorzitter Bart De Wever daar een uiteenzetting.

'Wil men echt een akkoord? Dat is de vraag op dit moment. Men moet
de moed hebben om de stap te zetten. Na 'ja, ja, ja' te hebben gezegd, is de tijd gekomen dat men ook aan de overkant een 'ja' hoort', aldus de PS-voorzitter.

Di Rupo verzette zich opnieuw tegen nieuwe verkiezingen. Volgens hem moeten de politici aan de onderhandelingstafel tot een akkoord komen. 'Wat gaat men doen na verkiezingen? Welk element zal plots beter zijn? Het is een impasse', aldus de PS-voorzitter.

'Het is tijd voor regeringsvorming'

Volgens Di Rupo is de tijd gekomen om een federale regering te vormen, onder meer met het oog op de noodzakelijke budgettaire besparingen. De politici aan de onderhandelingstafel moeten een
akkoord bereiken. Vanaf 2011 moeten er structurele maatregelen genomen worden.

Di Rupo zei dat de begroting tegen 2015 voor 20 miljard moet worden gesaneerd. Volgens de PS-voorzitter is dat een enorm werk. 'Dat is
enorm. Dat is de taak die ons wacht en elke dag die voorbijgaat is
een dag waarin we een risico nemen dat we zouden kunnen vermijden'.

'Als we binnen een redelijke termijn niet de beslissingen die zich opdringen, dreigen we de greep op de situatie te verliezen', aldus Di Rupo.

Dat het kredietratingbureau Standard & Poor's (S&P) de outlook voor België heeft gewijzigd van 'stabiel' naar 'negatief' versterkt volgens hem die analyse en de noodzaak om snel en niet binnen zes maanden een regering te vormen.

'Zes maanden is veel te lang. We moeten nu een inspanning doen. Er ligt genoeg op tafel voor een eerbaar akkoord', aldus Di Rupo.

Lees meer over:

Onze partners