Di Rupo had vrijdag al gesprek met Peeters

22/01/12 om 14:11 - Bijgewerkt om 14:11

Premier Elio Di Rupo (PS) begrijpt de wens van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) om in navolging van de informele ontmoeting van afgelopen vrijdag ook "een officieel contact" te hebben over de uitvoering van de staatshervorming. Zo reageert de woordvoerder van Di Rupo zondag op de oproep van Peeters.

Di Rupo had vrijdag al gesprek met Peeters

© Reuters

In het VRT-programma "De Zevende Dag" vroeg Peeters Di Rupo om overleg te organiseren met de deelstaten over de uitvoering van de staatshervorming. Dat moet na de onzekerheid over de toekomst van de hypothecaire aftrek vermijden dat nu ook onduidelijkheid rijst over de impact van andere hervormingen, zoals de kinderbijslag of de dienstencheques.

Initiatief

"De premier moet zorgen voor overleg in de transitieperiode. Het is heel belangrijk dat de premier aan de deelstaten duidelijk maakt hoe de staatshervorming gaat uitgevoerd worden", zo verklaarde de Vlaamse minister-president. Hij nodigde Di Rupo uit om "een initiatief" te nemen.

Verbaasd

Bij Di Rupo reageerde men in eerste instantie "verbaasd" op de oproep van Peeters. "Premier heeft vrijdag 20/1 om 13u vergadering oa over de staatshervorming gehad met de 4 Minister-Presidenten van de deelstaten", zo tweette woordvoerder Guillaume de Walque na afloop van de uitzending.

Dat ging, zo verduidelijkt zijn Nederlandstalige collega Thomas Mels, om een informele ontmoeting. Volgens Mels "begrijpt" Di Rupo echter de wens van Peeters om ook een officieel contact te hebben en dat zal er volgens hem ook komen.

Uitnodiging

De woordvoerder beklemtoonde voorts dat de premier zeker bereid is een officieel bezoek aan de deelstaten te brengen. "Als er een uitnodiging van de deelstaten komt, zal de premier daar uiteraard op ingaan. Het is zeker niet zo dat hij de buurlanden belangrijker vindt dan de deelstaten", klinkt het.

Di Rupo liep de voorbije week langs bij zijn Nederlandse en Luxemburgse ambtgenoten. Aan de deelstaten bracht hij nog geen officieel bezoek. Men wijst er bij de premier wel op dat er zowel voor als na het bezoek van Di Rupo aan de Nederlandse premier Mark Rutte contacten zijn geweest met de Vlaamse minister-president over bilaterale dossiers die Vlaanderen aanbelangen, zoals de haven van Antwerpen en de IJzeren Rijn.

Tempo

Peeters drong in "De Zevende Dag" ook aan op meer tempo bij de uitvoering van de staatshervorming. Hij verwees naar Groen-voorzitter Wouter Van Besien, die zaterdag in het VRT-radioprogramma "De Ochtend" zou gezegd hebben dat het uitvoeringscomité pas in maart opnieuw zou samenkomen. Bij Groen verduidelijkt men echter dat Van Besien over de behandeling van de financieringswet in het comité sprak. Dat verhindert niet dat het comité sneller kan samenkomen. Groen is daarvoor ook vragende partij, aldus de woordvoerster.

Mels sluit allerminst uit dat het comité al sneller verzamelen blaast. "Afhankelijk van de vorderingen die de technische werkgroepen maken, kan het goed zijn dat het comité reeds begin februari of in de loop van februari bijeenkomt", besloot de zegsman van Di Rupo. (Belga/EE)

Onze partners