Di Rupo haalt internationale media met einde regeringscrisis

02/12/11 om 18:26 - Bijgewerkt om 18:26

Het nakende einde van de langste regeringsonderhandelingen uit de moderne tijden haalt het internationale nieuws.

Di Rupo haalt internationale media met einde regeringscrisis

© Reuters

The New York Times: markten hebben patstelling doorbroken

In de VS is de regering-Di Rupo nieuws: "De financiële markten hebben eindelijk gedaan wat 18 maanden van gesprekken, protestmarsen en een reeks bizarre demonstraties niet vermochten: de politieke patstelling in België doorbreken", zo stelt de New York Times, dat de kredietverlaging voor België ziet als katalysator voor de regeringsvorming. De krant vermeldt ook de problemen die Di Rupo heeft met de Nederlandse taal.

The Washington Post: grootste uitdaging voor Di Rupo is het Nederlands

De Washington Post kopt zelfs met Di Rupo's taalprobleem: "Terwijl België tal van financiële zaken moet aanpakken, heeft de grootste uitdaging van Di Rupo niets te maken met cijfers: namelijk het spreken van de taal van de meerderheid van het land, het Nederlands", klinkt het.

BBC: Elio Di Rupo. Leven en visie

In Groot-Brittannië is er de afgelopen maanden regelmatig melding gemaakt van de moeilijke regeringsonderhandelingen. Nu die er bijna op zitten, wijdt de BBC een artikel aan het leven van de toekomstige premier, onder meer op basis van de bio die Francis Van de Woestyne over Di Rupo schreef, Elio Di Rupo. Leven en Visie.

The Guardian: strippende studenten

De Guardian focust dan weer op de verschillende ludieke acties -de "laat je baard staan"-actie, studenten die strippen- die er geweest zijn en op de tegenstelling noord-zuid: "De crisis heeft de

verdeeldheid tussen het rijke, Nederlandssprekende noorden en het armere, Franssprekende zuiden nog uitvergroot, met de smeltkroes Brussel er middenin", luidt het.

De Volkskrant: boze Belgen

Volgens de Nederlandse Volkskrant kan er eindelijk een regering worden gevormd maar zijn lang niet alle Belgen blij met het regeerakkoord dat met zo veel moeite tot stand is gekomen. "Premier in spé Elio di Rupo wordt al voor zijn beëdiging hard aangepakt, en boze Belgen zijn vrijdag aan het demonstreren geslagen tegen de 'sociale uitverkoop'", zo luidt het.

De meeste Nederlandse nieuwssites vermelden ook de betoging tegen de bezuinigingsplannen van de toekomstige regering. Ook in de Franse media wordt gewag gemaakt van de regeringsvorming maar vooral dan in de marge van de berichtgeving over de protestmars. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners