Di Rupo geeft Twitter primeur over begrotingsakkoord

20/11/12 om 12:55 - Bijgewerkt om 12:55

Het nieuws over het begrotingsakkoord werd door premier Elio Di Rupo zelf bekendgemaakt op Twitter. De eerste minister maakte gebruik van de sociale netwerksite om ook details in de begroting uit te leggen.

Verwacht en gebruikelijk: nadat het kernkabinet een begrotingsakkoord bereikt, geven de topministers een persconferentie om de details uit het akkoord bekend te maken en toe te lichten.

Minder verwacht en nog minder gebruikelijk: premier Elio Di Rupo maakt persoonlijk en als eerste het nieuws over het begrotingsakkoord bekend via Twitter en licht daarna de voor hem belangrijkste maatregelen uit het akkoord om ook die uit te leggen via de sociale netwerksite.

@eliodirupo We hebben een akkoord over de begroting 2013 en extra maatregelen voor competitiviteit en tewerkstelling #begov

@eliodirupo Persconferentie: 'Met de #begroting 2013 geven we een boost aan de economie en de tewerkstelling.' #begov

@eliodirupo 'Het deficit wordt beperkt tot 2,15 procent van het BBP. We verstevigen onze positie in het Europese koppeloton.' #begov

@eliodirupo 'Er komt geen btw-verhoging, er komen geen nieuwe belastingen voor wie werkt.' #begov

@eliodirupo 'De federale regering heeft beslist om, in overleg met de sociale partners, de reële loonkloof met de buurlanden effectief weg te werken.'

Elio Di Rupo sluit daarmee aan in het rijtje van politieke leiders die Twitter gebruiken als een platform om zelf, zonder tussenkomst van traditonele media, een boodschap te verkondigen aan een steeds ruimer publiek.

Twee op drie wereldleiders heeft een Twitteraccount. Een ruime meerderheid gebruikt Twitter enkel om nieuws de wereld in te sturen, niet om anderen te volgen.

Di Rupo heeft ruim 53.000 volgers. De premier volgt zelf minder dan 1.400 andere Twitteraars.

Eerder deze maand eiste de Amerikaanse president Barack Obama nog de verkiezingsoverwinning op via Twitter. Europees president Herman Van Rompuy maakt het nieuws van iedere Europese top bekend via Twitter en in het Midden-Oosten vechten Israël en Hamas ook op Twitter een bittere oorlog uit. (EE)

Onze partners