Di Rupo geeft 'Nieuw België' door aan deelstaten

06/01/14 om 17:35 - Bijgewerkt om 17:35

De vier minister-presidenten van het land hebben in de ambtswoning van premier Elio Di Rupo de teksten van de zesde staatshervorming over de bevoegdheidsoverdrachten en de nieuwe financieringswet plechtig in ontvangst genomen uit handen van de premier en de twee staatssecretarissen voor Staatshervorming.

Di Rupo geeft 'Nieuw België' door aan deelstaten

Elio Di Rupo en Kris Peeters © Belga

Eerder op de dag tekende de koning de 82 wetten. De acht partijen van de institutionele meerderheid waren op de plechtigheid aanwezig.

"Na afloop van deze zesde staatshervorming zullen we een nieuw België hebben", zei Elio Di Rupo. "De acht politieke partijen en de federale regering hebben hun deel van het werk aan de zesde staatshervorming afgerond en geven nu de stok door aan de deelstaten", stelde staatssecretaris Servais Verherstraeten.

Het federale niveau heeft de staatshervorming in twee jaar afgerond. Op vrijdag 23 december 2011 kwam het Uitvoeringscomité voor de Staatshervorming (Comori) voor het eerst samen, op donderdag 19 december vonden de laatste stemmingen plaats.

'Scharnierpunt in de geschiedenis van dit land en zijn deelstaten' (Kris Peeters)

Vlaams minister-president Kris Peeters had het over "een scharnierpunt in de geschiedenis van dit land en zijn deelstaten". De evolutie naar steeds sterkere deelstaten is voor hem een onomkeerbaar proces. Rudy Demotte, minister-president van het Waals gewest en de Franse gemeenschap stelde dat de sociaal-economische hefbomen die met de zesde staatshervorming worden overgeheveld in de dynamiek 2022 zullen ingeschakeld worden. Zijn Brusselse collega Rudi Vervoort waarschuwde dat voor de uitvoering minstens een volledig legislatuur nodig zal zijn.

Karl-Heinz Lambertz: 'de triangelspeler van het nieuwjaarsorkest'

De Duitstalige minister-president Karl-Heinz Lambertz - naar eigen zeggen de "triangelspeler in dit nieuwjaarsorkest" - wees er op dat het werk er nog niet opzit. De bijzondere wet die nog nodig is voor de Duitstalige gemeenschap is klaar, maar dient nog gestemd te worden. Maar Wallonië en de Duitstalige gemeenschap moeten nog decreten goedkeuren met betrekking tot toerisme, dat opnieuw geregionaliseerd is, en tot het arbeidsmarktbeleid dat in het verleden reeds gedeeltelijk naar de Duitstalige gemeenschap is overgeheveld. (Belga/TE)

Onze partners