Di Rupo gaat nieuw compromisvoorstel doen

02/09/10 om 18:48 - Bijgewerkt om 18:48

Dat heeft de preformateur gezegd na afloop van een ontmoeting met N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Preformateur Elio Di Rupo heeft donderdagnamiddag zoals voorzien overleg gepleegd met N-VA-voorzitter Bart De Wever. Ze zagen elkaar gedurende twee uur op het kabinet van Waals minister Jean-Claude Marcourt.

De preformateur zei na afloop van zijn ontmoeting met De Wever aan de RTBF dat hij nog een laatste compromisvoorstel gaat doen. Di Rupo voegde eraan toe tot het laatste moment te zullen proberen een akkoord te bereiken.

De ontmoeting paste in de bilaterale contacten van Di Rupo nadat de preformatie zaterdagavond werd opgeschort. N-VA en CD&V vroegen harde garanties voor een herziene financieringswet in ruil voor een herfinanciering van het Brussels gewest, maar gingen niet akkoord met het voorstel van Di Rupo.

Sindsdien is er geen vergadering meer geweest van de zeven partijen die deelnemen aan de onderhandelingen over de staatshervorming.

Di Rupo zag dinsdag en woensdag wel de verschillende partijvoorzitters en had donderdag een tweede ontmoeting met De Wever op drie dagen tijd.

De N-VA-voorzitter eist dat PS en N-VA onderling de laatste knopen inzake de staatshervorming doorhakken, maar de PS heeft dat tot nu toe geweigerd en wil dat de zeven partijen weer rond de tafel gaan zitten.

Onze partners