Di Rupo: 'Franstaligen moeten alles doen om Vlaamse regeringspartijen te steunen'

26/12/11 om 06:53 - Bijgewerkt om 06:53

Meteen na de eedaflegging prentte premier Elio Di Rupo (PS) de Franstalige regeringspartijen in om 'alles te doen' om hun Vlaamse partners 'de volgende verkiezingen te laten winnen'.

Di Rupo: 'Franstaligen moeten alles doen om Vlaamse regeringspartijen te steunen'

© Belga

Premier Elio Di Rupo (PS) heeft vlak na de eedaflegging van zijn regering de Franstalige regeringspartijen opgeroepen om "alles te doen" om hun Vlaamse partners "de volgende verkiezingen te laten winnen". Hij wil een verdere doorbraak van N-VA tot elke prijs vermijden. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad en Le Soir na een onderzoek.

Doorgaan tot 2019

Di Rupo deed de oproep tijdens zijn eerste ministerraad op 6 december. "We moeten alles doen om de Vlaamse partijen in deze regering te steunen, om hen de volgende verkiezingen te laten winnen", luidde het. Het gaat dus om CD&V, SP.A en Open VLD. De premier vroeg ook om giftige opmerkingen achterwege te laten. "Laten we de gelederen gesloten houden."

Als de regering standhoudt, wil Di Rupo er een tweede ambtstermijn bijdoen, weten de kranten onder aanhaling van meerdere partijvoorzitters. Vanaf 2014 duurt die ambtstermijn vijf jaar. De ambitie is dus door te gaan tot 2019.

'Als een van de Vlaamse traditionele partijen implodeert, is het afgelopen met België'

Uit Di Rupo's oproep blijkt ook dat hij een verdere doorbraak van N-VA bij de volgende verkiezingen wil afblokken. "Als dit mislukt, weet ik echt niet of we ooit nog een Belgische regering kunnen vormen", zegt een partijvoorzitter. "Als de N-VA in 2014 de verkiezingen wint, zijn we vertrokken voor een regering van lopende zaken die het enkele jaren zal moeten uitzingen. Daarna komen we in een confederaal land terecht. Het zal vreselijk worden", klonk het elders. "Als een van de Vlaamse traditionele partijen implodeert, is het afgelopen met België." (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners