Di Rupo: 'Europa moet Griekenland geen raad geven'

14/05/12 om 09:59 - Bijgewerkt om 09:59

Premier Elio Di Rupo zegt dat Europa geen raad moet geven aan Griekenland bij de vorming van een regering.

Di Rupo: 'Europa moet Griekenland geen raad geven'

© Reuters

De Europeanen moeten in volle economische en politieke crisis proberen te vermijden om raad te geven aan Griekenland. Dat zegt eerste minister Elio Di Rupo in de Duitse krant Süddeutsche Zeitung.

Het interview maakt deel uit van een klein mediaoffensief. Ook in het Franse Le Monde, het Nederlandse NRC Handelsblad, het Spaanse El Pais en het Italiaanse La Repubblica verschijnen interviews met de premier.

'De situatie is ernstig voor de hele eurozone'

"Griekenland is een onafhankelijk land. De partijen moeten zelf een regering vormen. Wij Europeanen moeten ons onthouden van alle

raadgevingen", aldus de premier. "We geloofden dat Griekenland op de goede weg was met de Europese hulp en met een overgangsregering. Nu hebben de Griekse burgers dat alles met hun stem afgestraft. De situatie is ernstig voor de hele eurozone."

'We moeten Griekenland de tijd gunnen'

Di Rupo verzekerde ook dat Europa de Griekse politici de tijd moet

gunnen om een regering te vormen. "In Duitsland zijn het twee

partijen die onderhandelen over de vorming van een regering. In België hebben we zes partijen. En in Griekenland zijn er minimum drie partijen, dat heeft tijd nodig. We moeten hen die tijd gunnen."

De voorman van Radicaal Links, Alexis Tsipras, wees de vorming van een brede coalitie in Griekenland af. Conservatieven, socialisten en Democratisch Links beschikken samen over 168 van het 300 zetels tellende parlement en kunnen ook zonder zijn partij proleemloos regeren, zei Tsipras. Eerder was een eerste crisisvergadering van de grootste partijen onder leiding van president Karolos Papoulias na anderhalf uur zonder concreet resultaat ten einde gelopen. (Belga/EE)

Onze partners