Di Rupo en zes straks aan tafel met Leterme

17/10/11 om 18:03 - Bijgewerkt om 18:03

Formateur Elio Di Rupo (PS) en de zes partijen die over een staatshervorming onderhandelen, zitten straks rond de tafel met ontslagnemend premier Yves Leterme, minister van Begroting Guy Vanhengel en staatssecretaris voor Begroting Melchior Wathelet.

Formateur Elio Di Rupo en de voorzitters van de zes partijen die over een staatshervorming onderhandelen, zitten maandagavond rond de tafel met ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V), minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) en staatssecretaris voor Begroting Melchior Wathelet (CDH). Dat raakte bekend na afloop van de vergadering waarop de formateur en de onderhandelaars zich over de methodologie van de werkzaamheden bogen.

Vermoedelijk zullen premier Leterme en zijn collega's uit de ontslagnemende regering de onderhandelaars tekst en uitleg geven over het voorbereidend werk dat de voorbije weken werd geleverd om de echte begrotingswerkzaamheden aan te vatten.

Dinsdag pikken Di Rupo en de voorzitters van PS, CD&V, MR, Open VLD, SP.A en het CDH om 10.30 uur de draad weer op. Ze zullen zich dan opnieuw over de begroting buigen op basis van de basisnota van de formateur en het recent verslag van het Monitoringcomité. De laatste cijfers die eind september bekend raakten, maakten gewag van een inspanning van zowat 10 miljard euro om het tekort volgend jaar zoals voorzien terug te dringen tot 2,8% van het bbp.

Woensdag sociaaleconomische onderhandelingen

Woensdag gaan de onderhandelingen voort over de structurele sociaaleconomische hervormingen. Dat zal gebeuren met twee politici per partij rond de tafel. Tegelijkertijd worden vanaf morgen/dinsdag politieke werkgroepen over de sociaaleconomische thema's gevormd. Dinsdag zouden vier werkgroepen uit de startblokken schieten. (Belga/SD)

Onze partners