Di Rupo en onderhandelaars ruziën over bijdrage deelstaten

© Belga

Aan de onderhandelingstafel van formateur Elio Di Rupo is grote onenigheid ontstaan over de inspanningen die Vlaanderen en Wallonië moeten leveren aan de besparingen voor een federale begroting in evenwicht.

Formateur Elio Di Rupo en de vertegenwoordigers van zes partijen zijn het grondig oneens over de besparingen die nodig zijn voor een begroting die voldoet aan de eisen van Europa. De Franstalige liberalen van de MR benadrukken dat de deelstaten mee moeten helpen om de begroting op de rails te houden. PS en cdH zijn het daar niet mee eens.
De onderhandelaars vergaderden dit weekend over de financiële regulering, arbeidsmarkt en controle op de energieprijzen. Achter de schermen werken experten verder om een akkoord te vinden over de begroting. De regering in spé moet op zoek naar bijna 10 miljard euro om op het voorziene begrotingstekort van 2,8 pct van het bbp te eindigen.

De liberalen vinden dat de federale regering die inspanning niet
alleen kan doen. Zowel MR-voorzitter Charles Michel als MR-vicepremier Didier Reynders herhaalden dat de deelstaten een steentje zullen moeten bijdragen.

ArcelorMittal
PS-kopstuk Laurette Onkelinx zei dat de deelstaten nu al genoeg
inspanningen doen. “Zeker op een moment dat het Waalse gewest geconfronteerd wordt met een sociaal drama bij ArcelorMittal en dat Brussel al opnieuw gefinancierd moet worden. En ook Vlaanderen heeft al inspanningen gedaan”, zei Onkelinx. Ook cdH-voorzitter Lutgen zei dat de regio’s al inspanningen doen.

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback blijft vaag. “Iedereen moet een
inspanning doen”, zei hij. CD&V-voorzitter Wouter Beke geeft geen
commentaar. Open Vld-voorzitter Alexander De Croo zegt ook niks. Maar in het verleden heeft Open Vld al vaker gezegd dat de deelstaten mee de begrotingskloof moeten helpen dichten.

Formateur Elio Di Rupo had de onderhandelaars eerder gevraagd om geen vakantie te boeken tijdens de herfstvakantie. Volgens sommige onderhandelaars duurt het nog weken voor er een akkoord wordt bereikt.

Di Rupo koopt tijd

De partijen hebben in ieder geval nog geen 10 miljard euro besparingen gevonden om een sluitende begroting voor te leggen. Di Rupo koopt tijd door het Europees getreuzel over de aanpak van de eurocrisis.

Di Rupo wist maanden geleden al dat hij een begroting moest voorleggen op de Europese top die antwoorden wil geven aan de eurocrisis. De top was voorzien voor 15 oktober, maar is uitgesteld tot volgende zondag, 23 oktober.

Tweede top

Europees president Herman Van Rompuy bevestigde zopas dat er woensdag 26 oktober een tweede top komt. De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hadden daarop aangedrongen. Zij denken dat één zondag niet genoeg is om structurele oplossingen voor de eurocrisis te bedenken.

‘De Europese top zal een tweestapsbenadering zijn,’ zei Herman Van Rompuy. ‘We zullen de besluitvorming finaliseren op woensdagavond.’

Toekomst van de eurzone

De twee bijeenkomsten worden algemeen beschouwd als van levensbelang voor de toekomst van de eurozone. Naar verluidt is het voorbereidende werk niet klaar om zondag al met resultaten te komen. Er is onder de eurolanden nog altijd grote onenigheid over de aanpak van de schuldencrisis.

Di Rupo koopt tijd

Het Europees getreuzel lijkt alvast Elio Di Rupo goed van pas te komen. De formateur en de onderhandelaars kunnen zich verschuilen achter het feit dat Europa het blijkbaar ook allemaal zo goed niet weet. Di Rupo koopt tijd omdat de Europese leiders ook tijd nodig hebben.

Moeizame onderhandelingen

Aan de vooravond van dit cruciale weekend, zaten de onderhandelaars nauwelijks drie uur samen om op zoek te gaan naar 10 miljard euro aan besparingen. Die zijn nodig om een begroting af te sluiten met een tekort van niet meer dan 2,8 procent van het bbp, een eis van Europa. Het bedrag is nog niet gevonden, al lijkt almaar duidelijker te worden dat Di Rupo het spaargeld viseert. 80 procent van het spaargeld zit in Vlaanderen. Naar verluidt verlopen de onderhandelingen alweer bijzonder moeizaam.

De liberalen vinden dat de gewesten een grotere inspanning moeten leveren om de begroting in evenwicht te brengen. Volgens Charles Michel moeten de gewesten een inspanning leveren ‘om alle loontrekkenden en zelfstandigen te beschermen.’

Aan de onderhandelingstafel zitten enkele nieuwe gezichten. Nadat Open-VLD-voorzitter Alexander De Croo ontslagnemend begrotingsminister Guy Vanhengel verving door Vincent Van Quickenborne, bracht CD&V-voorzitter Wouter Beke Yves Leterme mee. Dat Leterme mee aan tafel zit, is begrijpelijk omdat de ontslagnemende premier de begroting heeft voorbereid.

De laatste bijeenkomst van de onderhandelaars is zaterdagavond om 19 uur afgelopen. De onderhandelingen zouden ‘moeilijk maar sereen’ verlopen. De volgende bijeenkomst is pas maandagavond. (EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content