Di Rupo en onderhandelaars leggen laatste hand aan BHV-akkoord

04/10/11 om 19:02 - Bijgewerkt om 19:02

Di Rupo en de onderhandelaars zouden het eens zijn geraakt over het gerechtelijk arrondissement BHV.

Di Rupo en onderhandelaars leggen laatste hand aan BHV-akkoord

© Reuters

De onderhandelaars van de acht partijen zouden de laatste hand leggen aan een akkoord over het gerechtelijk arrondissement BHV. Joëlle Milquet (cdH) en Laurette Onkelinx (PS) moesten om 20 uur normaal naar het kernkabinet voor een vergadering over Dexia, maar zij hebben zich daar laten vervangen. Dat kan er op wijzen dat het akkoord zo goed als rond is. De onderhandelingen over het gerechtelijk arrondissment BHV liepen de voorbije dagen vast. Volgens voorlopige informatie zouden de onderhandelaars het eens zijn om het parket te splitsen. Er zou dus een afzonderlijk, Nederlandstalig parket voor Halle-Vilvoorde, naast het tweetalige parket voor Brussel komen.

De rechtbanken zouden wel voor het hele gebied Brussel-Halle-Vilvoorde bevoegd blijven. Naar verluidt wordt er een regeling gemaakt waardoor de partijen in burgerlijke zaken soepeler van taalrol kunnen veranderen.

Rond 20 uur ging formateur Di Rupo even langs bij premier Yves Leterme om te overleggen over de gang van zaken. Daarna keerde hij naar het Kamervoorzitterschap terug, om de onderhandelingen verder te leiden. Het kernkabinet over Dexia is intussen van start gegaan. (Belga/INM)

Onze partners