Di Rupo en burgemeesters willen ‘einde aan straffeloosheid’

© Belga

Elio Di Rupo en de burgemeesters van de vijftien grootste steden zijn het erover eens dat er meer strafuitvoering moet komen.

Eerste minister Elio Di Rupo (PS) en de burgemeesters van de vijftien grootste steden zijn het erover eens dat er meer strafuitvoering moet komen. Dat was te horen na een vergadering tussen de lokale overheden en Di Rupo, geflankeerd door minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) en minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH). Het gesprek kwam er naar aanleiding van een reeks incidenten in het Brusselse.

Na het drie uur durende overleg verzekerde Di Rupo dat het veiligheidsdossier in een stroomversnelling zal komen. “Veiligheid is een topprioriteit”. De burgemeesters hadden het na afloop over een goed en constructief gesprek. “Ik heb het gevoel dat iedereen op één lijn zit”, zegt Mechels burgemeester Bart Somers (Open VLD).

“Er moet een einde komen aan de straffeloosheid. Het is onaanvaardbaar dat celstraffen onder de drie jaar niet worden uitgevoerd”.

Termont: ‘Administratieve last voor politie moet minder’

Daniël Termont (SP.A), burgemeester van Gent, vond naar eigen zeggen een luisterend oor bij de drie ministers. “Ik heb hen duidelijk gemaakt dat de administratieve last bij de politie omlaag moet”, zegt hij.

“Een agent steekt nu 70 procent van zijn tijd in papierwerk, dat moet ophouden. Een agent dient politiewerk te doen”.

Janssens: ‘Meer agenten rekruteren’

Ook de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) bracht de politie ter sprake. “Er moeten meer agenten worden gerekruteerd”, zegt hij. “Geld is het probleem niet, wij zullen wel betalen, maar het federale niveau moet zorgen voor de rekrutering. Er moeten meer plaatsen komen in de politiescholen”.

Janssens noemt de promotie tot hoofdinspecteur als voorbeeld. “Daarvoor wordt slechts één sessie per jaar georganiseerd. Er zijn voldoende kandidaten, maar ze kunnen niet doorstromen”.

De meeste burgemeesters toonden zich tevreden met het wetsontwerp dat de uitbreiding van de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) regelt. “Het voorstel ligt er nu, laten we ervoor zorgen dat het niet verzandt in het parlement”, aldus Janssens. De gesprekspartners kwamen overeen om de discussie binnen zes maanden voort te zetten, “of sneller als dat nodig is”. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content