Di Rupo eist veilige toegang tot rampgebied en onafhankelijk onderzoek

20/07/14 om 17:08 - Bijgewerkt om 17:08

Ook ontslagnemend premier Elio Di Rupo (PS) zegt dat er aanwijzingen zijn dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines neergehaald werd door een raket vanop grondgebied in Oost-Oekraïne dat onder controle staat van de pro-Russische separatisten.

Di Rupo eist veilige toegang tot rampgebied en onafhankelijk onderzoek

Elio Di Rupo © belga

In een persmededeling zegt Di Rupo dat hij de 'verontwaardiging en de vragen van de Nederlandse eerste minister Mark Rutte deelt'. Hij roept de internationale gemeenschap en alle partijen op 'hun gewicht in de schaal te leggen om resultaten te boeken'.

De premier 'veroordeelt zeer sterk deze afschuwelijke misdaad, die het leven heeft gekost aan 298 mensen'. Hij betuigt nogmaals zijn medeleven aan de families van de slachtoffers.

Di Rupo dringt bij de troepen die het rampgebied controleren aan op een 'rechtstreekse, onvoorwaardelijke en veilige toegang voor de internationale deskundigen, onder meer van de OVSE, om de slachtoffers en hun families te respecteren, plunderingen te voorkomen en een ernstig en onpartijdig onderzoek naar de feiten te waarborgen'.

'Het bergen van de lichamen van de slachtoffers en hun snelle, waardige repatriëring zijn een absolute prioriteit. In samenwerking met de Nederlandse overheid stelt de Belgische overheid daar alles voor in het werk', zegt de Belgische premier. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners