Di Rupo dreigt dotatie Laurent te schrappen

Elisabeth Ackaert

Prins Laurent dreigt zijn dotatie van 300.000 euro per jaar kwijt te raken. Daarmee dreigde de federale regering als Laurent inderdaad, zonder overleg met die regering, projecten heeft opgezet in Angola.

Prins Laurent heeft mogelijk contacten gehad over energieprojecten met verschillende Angolese diplomaten, dat schreef de krant De Morgen, en dit zonder enig medeweten van de federale regering. En dat zint die regering niet. N-VA-parlementslid Theo Francken kaartte het heikele onderwerp aan tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer.

Premier Elio Di Rupo repliceerde dat hij gaat onderzoeken hoe de contacten tussen Laurent en Angola verlopen. “En als hij daarbij in de fout ging, trekken we onze conclusies”, klinkt het bij Di Rupo. Indien Laurent over de schreef ging, verliest hij mogelijk zijn dotatie van 300.000 euro.

Dotatie aan zijden draadje
In 2011 kwam de jongste zoon van de koning al in opspraak. Hij had in Congo toen contact gehad met zakenman Georges Forrest. De regering-Leterme riep hem toen al op het matje. Hij beloofde toen per brief verschillende engagementen na te komen. Zo beloofde hij onder meer om bij elk bezoek aan het buitenland eerst de minister van Buitenlandse Zaken te contacteren. Daarnaast zei hij ook alle activiteiten rond zijn eigen liefdadigheidsstichting eerst voor te leggen aan de eerste minister. Bovendien legde hij zich neer bij de verwittiging van de regering dat het overtreden van de engagementen gevolgen kon hebben voor zijn dotatie. En die dotatie hangt nu dus aan een zijden draadje.

“Reynders moet dit onderzoeken”
Di Rupo citeerde uit de brief uit 2011. “Hij ging engagementen aan en hij moet die respecteren”, klinkt het bij de premier. Volgens Di Rupo heeft Laurent geen contact opgenomen met de bevoegde Buitenlandminister voor zijn bezoekje aan het Afrikaanse land. Di Rupo gaat de prins herinneren aan zijn engagementen. “Ik geef de opdracht aan de minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders.”

De N-VA is alvast tevreden met het antwoord van Di Rupo op de vraag van Francken.

“Geen verbintenis tussen Laurent en Angolese diplomaten”

Volgens de advocaten van Laurent, ging de prins nooit een verbintenis aan met de Angolese diplomaten. Volgens hen respecteert hij dus het engagement dat hij in 2011 met de federale regering afsloot.

Volgens analisten is er discussie mogelijk over deze stelling. Zij menen dat de regering Leterme hem in 2011 vroeg om geen contacten meer te hebben met buitenlandse diplomaten, wat ruimer gaat dan enkel “verbintenissen aangaan’.

Volgens zijn advocaten had Laurent op de energietop in Rio gesprekken met verschillende betrokkenen over herbruikbare energie, één van zijn interessedomeinen. Er werd toen gesproken over projecten in Angola. Maar hier zou nooit een overeenkomst over gesloten zijn.

Moeilijke dagen voor het koningshuis
Het debat over Laurent volgt iets meer dan een week na de hetze rond koningin Fabiola. Zij stak mogelijk een deel van haar dotatie in een privaat fonds om zo belastingen te ontwijken. Haar dotatie wordt nog voor de zomer teruggedrongen van 1,5 miljoen euro naar 1 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content