Di Rupo doet suggesties voor een staatshervorming

11/08/10 om 13:12 - Bijgewerkt om 13:11

De preformateur heeft dat woensdag gedaan tijdens een vergadering met zeven partijen. Ze kregen een mondelinge stand van zaken.

Preformateur Elio Di Rupo (PS) heeft woensdagavond tijdens een vergadering met zeven partijen een aantal suggesties gedaan voor een staatshervorming. Officieel luidde het na afloop dat hij een 'mondelinge stand van zaken' heeft gegeven. Donderdag is er een nieuwe vergadering met de betrokken partijen.

Di Rupo zat tussen 18 uur en omstreeks 21 uur met de voorzitters van N-VA, CD&V, SP.A, PS, CDH, Ecolo en Groen! rond de tafel. Bij de PS liet Di Rupo zich vervangen door Laurette Onkelinx.

Het was de eerste gezamenlijke vergadering van de zeven partijen sinds een kleine twee weken. De afgelopen dagen had de preformateur wel contacten met de onderhandelaars afzonderlijk.

Na afloop liet de woordvoerder van de preformateur weten dat Di Rupo een mondelinge uiteenzetting van de eisen van alle betrokkenen en over de verschillende mogelijkheden heeft gegeven, zonder daar verder op in te gaan.

Een uitgeschreven tekst of nota heeft de preformateur woensdag dus niet op tafel gelegd. Na afloop van de vergadering heerste er ook bij de andere onderhandelaars discretie over de uiteenzetting van Di Rupo. Er werd wel gezegd dat ze lang en gedetailleerd was.

Basis onderhandelingen

Voor zijn laatste audiëntie bij de koning en de pauze in de preformatiegesprekken voerde Di Rupo met die zeven partijen verschillende dagen gesprekken over een staatshervorming. Samen beschikken ze in het federaal parlement over een tweederdemeerderheid.

Di Rupo werkte intussen aan een 'non-paper' met een kader voor de eigenlijke regeringsonderhandelingen.

Na zijn audiëntie bij de koning op 30 juli verklaarde Di Rupo dat hij probeert het onverzoenbare te verzoenen. Hij beloofde toen een grote staatshervorming en zei dat het zwaartepunt van België zich van het federale niveau naar de deelstaten zal verplaatsen.

Verschillende onderhandelaars lieten sindsdien verstaan dat ze van Di Rupo verwachten dat hij zelf communautaire voorstellen op tafel legt.

Lees meer over:

Onze partners