Di Rupo doet morgen nieuwe voorstellen

05/09/11 om 19:00 - Bijgewerkt om 19:00

Morgen praten de acht onderhandelende partijen opnieuw met formateur Elio Di rupo (PS) over een communautair akkoord.

Di Rupo doet morgen nieuwe voorstellen

© Belga

De acht partijen die samen met formateur Elio Di Rupo (PS) onderhandelen over een communautair akkoord zitten dinsdagmorgen om 9.00 uur in de Kamer opnieuw rond de tafel. Di Rupo legt de partijen dan normaal gezien een aantal nieuwe voorstellen voor.

De vergadering zou eerst maandag al plaatsvinden, maar de formateur stelde die maandag uit omwille van agendaproblemen. Een van de onderhandelaars kon niet, aldus de formateur. Covoorzitter van Ecolo Jean-Michel Javaux vindt het onterecht dat hij met de vinger gewezen wordt omdat hij maandagavond verhinderd is door de vergadering van de gemeenteraad van Amay. Javaux wijst er op dat Di Rupo al op de sinds 16 augustus op de hoogte was. Elke onderhandelaar bezorgde de formateur toen zijn agenda.

'Di Rupo heeft gewoon meer tijd nodig'

Sommige bronnen stellen dat Di Rupo gewoon wat meer tijd nodig had om de wijzigingen aan zijn formateursnota op papier te zetten. "Het gaat niet echt vooruit", stelt de ene. "De knelpunten blijven dezelfde", of "er blijven ernstige blokkages", luidt het bij een andere.

De formateur had het voorbije weekend discrete bilaterale contacten. Hij lichtte de partijvoorzitters in over de bestaande knelpunten en hoe hij die wil wegwerken. Er doken de voorbije dagen verschillende problemen op, die betrekking hadden op de financieringswet en de responsabilisering van en fiscale autonomie voor de deelstaten. Ook BHV is uiteraard nog een vette kluif.

CD&V wil niet raken aan bevoegdheden Vlaamse regering

Naar verluidt willen de Vlaamse christendemocraten helemaal niet dat geraakt wordt aan de bevoegdheden van de Vlaamse regering en dus die van minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA).

Bij de onderhandelende partijen weet niemand echt hoe vergadering dinsdag gaat verlopen. Dat er tot de finish zal worden vergaderd, lijkt in dit stadium van de gesprekken echter weinig waarschijnlijk, klinkt het. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners