Di Rupo blijft pendelen over financieringswet

23/09/11 om 13:40 - Bijgewerkt om 13:40

Voor 'victorie' is het nog te vroeg, maar diverse bronnen geven aan dat een akkoord over de financieringswet binnen handbereik is. Er wordt gesproken over vanavond of vannacht. Sommige Franstalige partijen delen de optimistische geruchtenmolen niet.

Di Rupo blijft pendelen over financieringswet

© Belga

De acht partijen die samen met formateur Elio Di Rupo onderhandelen over een hervorming van de financieringswet zitten vrijdag sinds 11.30 uur opnieuw rond de tafel. Er vallen bij verschillende partijen relatief positieve geluiden te sprokkelen. Een akkoord vanavond of vannacht wordt niet uitgesloten.

De onderhandelaars gingen donderdagnacht rond 01.00 uur zonder akkoord uit elkaar. Toch werd volgens verschillende onderhandelaars vooruitgang geboekt in de discussie over de financieringswet en de fiscale autonomie voor de deelstaten.

Na urenlang met de Franstaligen te hebben samengezeten, legde formateur Elio Di Rupo een soort compromisvoorstel op tafel dat eerst samen met een expert van de Nationale Bank en de sjerpa's onder de loep werd genomen en nadien nog met de acht formaties werd besproken. Vlamingen noch Franstaligen veegden het voorstel van tafel, al willen ze er wel nog aan schaven.

PS-vicepremier Laurette Onkelinx liet vrijdagvoormiddag bij het begin van de vergadering weten dat er nog verbeteringen kunnen worden aangebracht aan het voorstel. Ze benadrukte wel dat er donderdag stappen vooruit werden gezet. "Het urenlang vergaderen is niet voor niets geweest", zei ze.

CdH-vicepremier Joëlle Milquet zag ook convergenties tussen de partijen. Groen!-voorzitter Wouter Van Besien was relatief optimistisch over de afloop van de vergadering. Ook een andere Vlaamse bron sluit een akkoord niet uit, ook al zal er over een paar dingen toch nog een hartig woordje moeten worden gesproken, klinkt het. Het voorstel van Di Rupo houdt naar verluidt wel rekening met een reeks opmerkingen die de Vlamingen donderdag maakten. "De knoop is wat losser, maar is nog niet helemaal ontward", is de analyse.

Op weg naar een akkoord?

Of de onderhandelaars behalve over de financieringswet ook al een akkoord proberen af te sluiten over de overheveling van bevoegdheden naar de deelstaten, is nog niet helemaal duidelijk. Sommigen sluiten het niet uit, anderen stellen dat het daarvoor nog te vroeg is. Vooral sommige Franstalige partijen delen de optimistische geruchten niet.

De standpunten van Vlamingen en Franstaligen liggen op een aantal essentiële punten nog altijd vrij ver uit elkaar, luidt het. Een van de twee bronnen stelt dat de Franstaligen op twee fundamentele punten hun ongerustheid hebben geuit: de middelen die in de toekomst ter beschikking zullen staan van de Franse gemeenschap en de "beveiliging" van de federale overheid, die in de toekomst de effecten van de vergrijzing zal moeten opvangen.

MR-voorzitter Charles Michel hamerde er vrijdagvoormiddag in de marge van een persconferentie nog eens op dat het niet mogelijk is een akkoord af te sluiten over de financieringswet zonder dat er eerst duidelijkheid wordt geschapen over budgettaire inspanningen die de deelstaten zullen leveren in het kader van de sanering van de overheidsfinanciën.

Di Rupo pendelt verder

Formateur Elio Di Rupo blijft verder zoeken naar een akkoord. Momenteel zit hij samen met de Franstalige partijen over een bijgewerkt compromisvoorstel. De Vlaamse partijen wachten op het resultaat van dat overleg. (Belga/INM)

Onze partners