Di Rupo bijt van zich af over usurperende bevoegdheden

© Reuters

Premier Elio Di Rupo neemt de kritiek van de N-VA en de Vlaamse regering niet over de zogenaamde usurperende bevoegdheden. “De federale regering schuift de factuur niet door naar de deelstaten”, klinkt het.

Er wordt wel degelijk overleg gepleegd, verklaarde hij in de Kamer. “In plaats van vergeefs polemieken te voeren, zou het verantwoordelijker en nuttiger zijn de dialoog te voeren in de gepaste organen”, verklaarde de eerste minister.

De federale regering en de deelstaten bakkeleien op dit moment over de financiering van de zogenaamde usurperende bevoegdheden. Dat zijn bevoegdheden van de gemeenschappen en gewesten die nog door de federale overheid worden gefinancierd. De regering-Di Rupo besliste echter voor 250 miljoen euro aan fantoombevoegdheden door te schuiven en stelde daarvoor een lijst op. Over de lijst wordt later met de deelstaten overleg gepleegd.

Ben Weyts: ‘Dit is factuurfederalisme’
Vlaams minister-president Kris Peeters verwees de lijst al naar de prullenmand. In de Kamer haalde N-VA’er Ben Weyts nog eens hard uit naar wat hij het dictaat van de federale regering noemde. “Dit is geen samenwerkingsfederalisme, maar factuurfederalisme. De factuur wordt gewoon doorgeschoven naar de deelstaten”, stelde hij.

Di Rupo: ‘Iedereen moet een inspanning leveren’

Di Rupo ontkende dat zijn ploeg iets eenzijdig oplegt. Er wordt wel degelijk overleg gepleegd over het dossier, zei hij, verwijzend naar de interministeriële conferentie Begroting en Financiën die later plaatsvindt. Hij merkte ook op dat de vraag om de usurperende bevoegdheden in kaart te brengen net vanuit Vlaanderen kwam.

Door die onder de loep te nemen, kwam bijvoorbeeld aan het licht dat de deelstaten extreem weinig betalen voor het pensioen van hun ambtenaren. De federale regering vraagt de deelstaten dan ook hun bijdrage op te trekken. Iedereen moet een inspanning leveren om de overheidsfinanciën te saneren, liet de premier verstaan.

“Wij zeggen niets anders dan ‘laten we erover praten'”, dixit Di Rupo, die het had over een “verantwoordelijk federalisme”.

Universitaire ontwikkelingssamenwerking

Weyts repliceerde dat het antwoord van Di Rupo bewijst dat de discussie niets te maken heeft met usurperende bevoegdheden. Volgens Di Rupo gaat het echter over usurperende bevoegdheden én responsabilisering.

Eén van de usurperende bevoegdheden waarvan de federale regering de financiering wil overlaten aan de deelstaten is de universitaire ontwikkelingssamenwerking. De sector is daar ook zeer ongerust over. De Vlaamse rectoren trokken daarover eerder nog aan de alarmbel.

De eerste minister benadrukte in zijn antwoord dat er in elk geval niet geraakt zal worden aan de lopende programma’s. Ook minister van Ontwikkelingssamenwerking Paul Magnette (PS) stelde de sector gerust. “Zolang er geen akkoord is, zal ik alle subsidiedossiers blijven ondertekenen en zal de federale regering blijven betalen”, verzekerde Magnette. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content