Di Rupo: 'BHV, grondwetsartikel 195 en hervorming Senaat voor zomer door parlement'

07/02/12 om 15:51 - Bijgewerkt om 15:51

Premier Elio Di Rupo (PS) herhaalde in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken dat de herziening van grondwetsartikel 195 van de grondwet, het akkoord rond Brussel-Halle-Vilvoorde en de hervorming van de Senaat nog voor de zomer goedgekeurd moeten.

Premier Elio Di Rupo (PS) heeft in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken herhaald dat het parlement nog voor het zomerreces een aantal aspecten uit het communautair akkoord moet goedkeuren: de herziening van grondwetsartikel 195 van de grondwet, het akkoord rond Brussel-Halle-Vilvoorde en de hervorming van de Senaat.

"De acht partijen die het institutioneel akkoord hebben gesloten, werken ernstig, hard en vastberaden aan de uitvoering", verklaarde de eerste minister aan N-VA-Kamerlid Ben Weyts.

Weyts peilde bij Di Rupo naar een exacte timing voor de staatshervorming. Vlaanderen en Wallonië willen immers zo snel mogelijk weten hoe het zit met de overdracht van bevoegdheden en de middelen die daarbij horen. De Vlaams-nationalist wou ook weten of de bevoegdheden, eenmaal gestemd, meteen worden overgedragen of niet.

Grondwet wijzigen

De federale regeringsleider herhaalde dat de herziening van grondwetsartikel 195, BHV en de hervorming van de Senaat nog voor het zomerreces door de parlementaire molen moeten. Artikel 195 legt de procedure vast om de grondwet te wijzigen. Normaal gezien kan de grondwet niet binnen één en dezelfde legislatuur worden gewijzigd. Om dat nu toch te kunnen, moet 195 dus worden gewijzigd. Volgens Di Rupo zal dit vrij snel gebeuren. Een actie waarvoor hij al kritiek te slikken kreeg.

De komende dagen buigt het uitvoeringscomité - dat de acht partijen verzamelt die het communautair akkoord afsloten - zich over de zaak. Naar verluidt het is het de bedoeling om artikel 195 enkel voor deze staatshervorming aan te passen.

Belgen in het buitenland niet aan bod

In tegenstelling tot de bevoegde staatssecretarissen Servais Verherstraeten (CD&V) en Melchior Wathelet (CDH) zei Di Rupo niets over een wijziging van de procedure voor het stemrecht van Belgen in het buitenland, een regeling die er kwam op vraag van de MR, dat zich steeds goed gesteund weet door de Belgen in het buitenland, als toegift voor de splitsing van BHV. Wathelet en Verherstraeten lieten eind januari in de Kamer weten dat dit ook voor het zomerreces moest worden goedgekeurd.

Herfinanciering Brussel

De herfinanciering van Brussel werd voor een stuk al geregeld in de begroting 2012. Daarin werd al 134 miljoen euro voorzien voor Brussel. Het geld werd wel gekoppeld aan de goedkeuring van BHV.

Overdracht bevoegdheden en financieringswet na zomer

Na de zomer worden de andere delen uit het communautaire akkoord aangepakt: de overdracht van bevoegdheden en de hervorming van de financieringswet. Een concrete timing gaf de premier niet. "Zo snel mogelijk", luidde het. "Ik heb natuurlijk begrip voor de vragen van de deelstaten (...) De uitvoering van de zesde staatshervorming is cruciaal en brengt diepgaande wijzigingen voor de federale staat, de gemeenschappen en gewesten met zich mee. De acht partijen die het institutioneel akkoord hebben gesloten, werken ernstig, hard en vastberaden aan de uitvoering ervan", voegde hij eraan toe.

Ben Weyts: 'CD&V en Open VLD worden gechanteerd en laten dat gewillig toe'

Weyts was niet tevreden met het antwoord. Hij stelt vast dat er wel een concrete timing is voor BHV, de herziening van de grondwet en toegevingen aan de Franstaligen, maar niet voor de overdracht van bevoegdheden.

"Ik zie zoiets als een derde fase, waarbij CD&V en Open VLD een wortel wordt voorgehouden en wordt meegedeeld dat ze vooral in de regering moeten blijven zitten (...) Blijf vooral in de regering zitten, blijf de Franstalige belastingregering vooral steunen. Ik vind dat chantage van CD&V en Open VLD, maar die laten zich daar gewillig toe verleiden", dixit Weyts. (Belga/SD)

Onze partners