Di Rupo belooft niet-reduceerbare straffen

02/09/12 om 14:04 - Bijgewerkt om 14:04

"Bereid iets meer te doen binnen het regeerakkoord", aldus de premier.

Di Rupo belooft niet-reduceerbare straffen

© Belga

Elio Di Rupo kreeg in De zevende dag vragen over de vrijlating van Michelle Martin. Volgens de premier zal de regering dinsdag praten over de invoering van de zogenaamde niet-samendrukbare straffen. Dat wil zeggen dat de rechter kan vastleggen welk minimumdeel van een zware gevangenisstraf altijd moet worden uitgezeten, zonder vervroegde vrijlating.

Het principe van die niet-reduceerbare straffen staat in het regeerakkoord. "We zijn bereid iets meer te doen binnen het regeerakkoord", aldus Di Rupo.

Volgens Di Rupo moet in de zaak-Martin rekening gehouden worden met de "emotie van de bevolking en van de slachtoffers", maar moet ook de scheiding der machten gerespecteerd worden.

Gordel

Verder zei Di Rupo de lokale incidenten tijdens de Gordel te betreuren. "Het is een spijtige zaak wat in Rode gebeurt". Volgens de premier is de Gordel in de eerste plaats een sportieve en familiale gebeurtenis en vallen de "lokale ruzies" te betreuren.

Fiscus

Di Rupo verzette zich daarnaast ook tegen het beeld van België als 'fiscale politiestaat'. "De fiscus is niet tegen de mensen of de middenklasse. De fiscus is tegen de fraudeurs."

Banken

De premier herhaalde ten slotte zijn pleidooi voor de scheiding tussen depositobanken en zakenbanken, een scheiding die ook in het regeerakkoord staat.

Hoe de regering dat doel in de praktijk wil omzetten, blijft onduidelijk. Di Rupo liet daarover niet in zijn kaarten kijken. Het debat moet zowel op Belgisch als op Europees niveau gevoerd worden, klonk het enkel. (Belga/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners