Di Rupo: 'Belgische recept is dankzij PS en SP.A meest sociale in Europa'

22/03/14 om 07:45 - Bijgewerkt om 07:45

Premier Elio Di Rupo verdedigde op een SP.A-verkiezingsrally vurig het Belgische recept dat 'dankzij PS en SP.A het meest sociale recept in Europa is.' De partijen CD&V, Open VLD en N-VA staan aldus de socialisten 'klaar met de sloophamer'.

Di Rupo: 'Belgische recept is dankzij PS en SP.A meest sociale in Europa'

Elio Di Rupo © Belga

Premier Elio Di Rupo was 'headliner' op de SP.A-verkiezingsrally in Oostende vrijdag. Hij zette er het belang van de socialisten in de verf, maar waarschuwde samen met zijn SP.A-collega's vooral ook voor de sociale afbraak die volgens hen overduidelijk blijkt uit de kiesbeloftes van N-VA, CD&V en Open VLD. Ongetwijfeld een mooie opwarmer voor het PS-congres zondag.

Terwijl andere Vlaamse partijen zich de jongste tijd niet zelden wat distantiëren van de regering-Di Rupo, schaarden de socialisten zich opnieuw nadrukkelijk naast de PS-kopman. Ze deden dat in het verleden ook al, maar vrijdagavond was Di Rupo de onbetwiste 'headliner'. 'Het kan als een verrassing klinken, maar wij spreken dezelfde taal. De taal van solidariteit, de taal van sociale welvaart', onderstreepte Di Rupo van zijn kant. 'We zijn dan wel op honderdvijftig kilometer van Bergen, ik voel mij hier bij familie. Een familie die enorm belangrijke waarden deelt: solidariteit, gelijkheid en het geloof in vooruitgang voor iedereen.'

'CD&V, OPen VLD en N-VA staan klaar met sloophamer'

Di Rupo greep de kans ook aan om het 'Belgische recept' opnieuw in de verf te zetten. Een recept dat de crisis tegenging en de impact ervan hielp temperen, klonk het. En vooral: dankzij PS en SP.A 'het meest sociale recept in Europa'. Di Rupo en zijn Vlaamse collega's vrezen echter dat anderen 'met de sloophamer klaarstaan' om ons sociaal systeem neer te halen. Met CD&V, Open VLD en vooral N-VA volgt de sociale afbraak, was de boodschap. 'Ze willen de prijzen verhogen, de koopkracht verlagen en mensen die toch al veel verdienen een extra bonus geven', zo interpreteerden ze de kiesbeloftes van hun concurrenten.

'N-VA zal zeven miljard euro te kort hebben voor pensioenen'

Er werd daarbij ook gerekend. Zelfs met 'kille en koude besparingen' als het schrappen van brugpensioen en loopbaanonderbrekingen, plus het wegsnijden van tien procent bij arbeidsongeschikten en invaliden, is volgens de socialisten maximaal acht miljard euro te besparen. Vijftien miljard saneren zonder bloedbad, noemen SP.A en PS dan ook 'fictie'. Staatssecretaris John Crombez waarschuwde dat CD&V en Open VLD vijf miljard te kort zullen komen om de pensioenen nog te betalen, N-VA zelfs zeven miljard. Enkel SP.A zal de noodzakelijke 10 miljard euro op tafel leggen om de verwachte stijging te dekken, onderstreepte hij.

'Geen linkse oppossitie, wel sociale regering'

De tijd dat vicepremier Johan Vande Lanotte N-VA wilde doodzwijgen, bleek intussen ook lang voorbij. Hij haalde er citaten bij van Kamerlid Siegfried Bracke, die 'werkende armen verkiest boven niet-werkende armen', haalde de Vlaamsnationalistische besparingsplannen door de mangel en schoot met scherp op de mini-jobs en de keuze van Duitsland als gidsland.

Besluiten deed Vande Lanotte met de ambities van zijn partij. 'Geen linkse oppositie, wel een sociale regering', beklemtoonde hij. Centen om de begroting van die regering op koers te houden, moeten komen van 'degenen die nu niet bijdragen'. Bij bedrijven in belastingparadijzen, uit vermogenswinsten en door de opsporing en bestraffing van fiscale en sociale fraude, besloot hij. (Belga/SD)

Onze partners