Di Rupo: 'België staat open voor Europese militaire operatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek'

06/02/14 om 20:20 - Bijgewerkt om 20:21

België staat ervoor 'open' om deel te nemen aan een Europese militaire operatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek, maar dan moeten de kosten wel gedeeld worden onder Europese partners. Dat zegt premier Elio Di Rupo.

Di Rupo: 'België staat open voor Europese militaire operatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek'

Premier Elio Di Rupo © Belga

België staat ervoor 'open' om deel te nemen aan een Europese militaire operatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), maar dan moeten de kosten wel gedeeld worden onder Europese partners. Dat heeft eerste minister Elio Di Rupo herhaald in de marge van zijn bezoek aan Frankrijk, in het gezelschap van de koning en de koningin.

'Wij blijven openstaan voor een eventuele deelname, maar in een Europees kader en op voorwaarde dat de kosten gedeeld worden onder de Europese landen', verklaarde de premier. Di Rupo bracht het conflict in de CAR ter sprake bij de socialistische president François Hollande.

Op 20 januari zetten de EU-landen het licht op groen voor een militaire missie in het land. De EU stuurt een bataljon van zo'n 500 tot 1.000 soldaten naar de Centraal-Afrikaanse Republiek om er de Franse en Afrikaanse troepen te helpen de luchthaven van Bangui en andere delen van de hoofdstad te beveiligen. De operatie zou tot zes maanden duren.

Volgens Di Rupo heeft Hollande niet 'expliciet' gevraagd om een Belgisch contingent ter plaatse te sturen, maar heeft hij er gewoon aan herinnerd dat hij graag de steun van andere landen zou krijgen. Op dit ogenblik zijn al 35 Belgische militairen ter plekke. Zij verzekeren sinds 21 januari de inzet van een C-130, die ten dienste wordt gesteld van het Franse leger. 'Wij wensen het daar voorlopig bij te houden', zegt Di Rupo tegen Belga. 'Als we meer moeten doen, zal dat in een Europees kader zijn.'

Reynders: 'Onze inspanningen kunnen niet oneindig opgerekt worden'

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders(MR) benadrukt dat het Belgische leger al op verschillende plaatsen in de wereld actief is en dat 'onze inspanningen niet tot in het oneindige opgerekt kunnen worden'. Hij vergelijkt een Belgische militaire deelname aan een Europese operatie met militaire operaties in het kader van een VN-missie, die ook door de VN gefinancierd worden. (Belga/SD)

Onze partners