Di Rupo begint zijn Ronde van Vlaanderen in Gent

© Belga

Premier Elio Di Rupo (PS) trapt zijn Vlaamse charmeoffensief af in Gent. Eerder werd het bezoek uitgesteld door het busongeval in Zwitserland.

Elio Di Rupo (PS) maakte er bij zijn aantreden als premier een punt van: hij zou de premier van alle Belgen zijn. Hij beloofde dat hij Vlaanderen zou aandoen, “vast van plan om Vlaanderen beter te leren kennen”, zoals hij schreef in een brief in De Morgen in december 2011.

“Ik heb veel van mijn land gekregen, nu wil ik iets terugdoen. Dat ik in Vlaanderen voornamelijk mensen zal ontmoeten van wie ik zal houden, daar ben ik vast van overtuigd.”

Di Rupo: ‘Geen kruistocht om Vlaamse harten te veroveren’

De in Wallonië immens populaire socialist beloofde snel Nederlands te leren, om het gesprek aan te gaan in zijn “beste Nederlands”. En dat in de verschillende Vlaamse steden die hij zou bezoeken. Niet om campagne te voeren. Zijn charmeoffensief zou geen “kruistocht zijn om de harten van de Vlamingen te veroveren.”

Premier Di Rupo wil “luisteren en leren”, ook al deelt hij graag zijn ideeën en visie met de Vlaming.

Moeilijk politiek klimaat

Het politieke klimaat in Vlaanderen is voor Di Rupo niet meteen het meest vriendelijke. De N-VA blijft hoge toppen scheren in de peilingen, net zoals het wantrouwen van ‘de Vlaming’ in de eerste Franstalige premier sinds 1979, toen christendemocraat Paul Van den Boeynants (PSC) de deur van de Wetstraat 16 achter zich toetrok. De laatste Waalse en socialistische premier moet nog vijf jaar eerder gezocht worden: Edmond Leburton was van 26 januari 1973 tot 24 april 1974 sleutelbewaarder van de Zestien.

Vlaams vertrouwen groeit…

100 dagen Di Rupo I milderden die sceptische stemming een beetje, zo concludeerde De Standaard uit een peiling. De regering van De Rupo kon rekenen op de steun van 41 procent van de respondenten, 4 procentpunten meer dan Yves Leterme’s laatste regering. De premier zelf kreeg het vertrouwen van 52 procent van de Vlamingen achter zich. Zij die Di Rupo wantrouwden maakten 47 procent van de ondervraagden uit.

… of niet?

Met statistieken valt echter alles en niets te bewijzen: een peiling van De Morgen en VTM, afgenomen van 2 tot 7 maart, was minder balsem op het kreupele vertrouwen in Di Rupo I. Daaruit bleek 55 procent van de Vlamingen in het sceptische kamp te zitten. Die meerderheid wilde Di Rupo zelfs weg uit de Wetstraat.

71 procent van de Waalse landgenoten stond daar dan weer tegenover: Di Rupo verdeelt, concludeerde de krant, ook al was er sprake van verbetering. Want in een eerdere peiling vond nog 59 procent, vier procentpunten meer, dat Di Rupo beter zijn biezen kon pakken.

Het morele gezag van premier Di Rupo

Het ontbreekt Elio Di Rupo dus aan autoriteit in Vlaanderen. Niet alleen in zetels, want in Vlaanderen heeft zijn regering geen meerderheid. Maar ook aan moreel gezag, analyseerde Knack-redacteur Walter Pauli.

Di Rupo toonde zich al op Vlaamse bodem om daar iets aan te doen, tijdens het WK Veldrijden en op de uitreiking van De Gouden Schoen, die hij Anderlechtaanvaller Matias Suarez in de handen stopte. En eerder maakte hij al zijn opwachting in Het Glazen Huis van Studio Brussel. Maar dat hij enkel opdraafde bij positieve en nogal apolitieke gelegenheden was toen de veelgehoorde kritiek.

Rampweek

Dat was echter voor de meest rampzalige Belgische week uit Di Rupo’s carrière als premier: op maandag 13 maart sterft een imam bij een aanslag op de sjiitische Rida-moskee in Anderlecht, dezelfde dag wordt even gevreesd voor een aanslag op het koninklijk paleis in Laken.

Het trieste dieptepunt van de dag speelt zich af in Sierre, Zwitserland, waar een bus met Belgische schoolkinderen tegen de wand van een tunnel terechtkomt. 28 mensen, onder wie 22 schoolkinderen, komen om in dat ongeval. De premier, die erg emotioneel voor de dag komt, kondigt een dag van nationale rouw af.

We waren weer even Belgen

“We hebben geen glazen bol,” is de bedenking van Pauli na die rampweek , “maar iets zegt ons dat twee weken later (na het busongeval, nvdr.) bij een nieuwe peiling de cijfers wel eens anders zouden kunnen liggen. En niet in het nadeel van Di Rupo.”

Hoe ongewild cynisch het ook mag klinken, als Di Rupo’s optreden hem ergens een bonus opleverde, dan wel tijdens die week van nationale droefenis. “Het busongeval leerde veel Vlamingen dan hij net als zijzelf ontroerd was en aangegrepen door het gebeuren. Verdriet verbindt. Omdat het ons samen ontroert”, aldus Pauli.

Di Rupo veroverde met zijn menselijke aanpak een beetje de harten van alle Belgen, die tijdens de dagen van nationale stilte weer even bestonden, zo klonk het in allerhande commentaren.

Stroppendragers eerste etappe Ronde van Vlaanderen

Aanvankelijk was Di Rupo’s eerste (Gentse) etappe in zijn Ronde van Vlaanderen gepland in zijn rampweek, op 16 maart, de dag die er een van nationale rouw zou worden. Het land lag echter stil, net als de politiek. En dus komt Di Rupo pas vandaag 30 maart kennismaken met de Stroppendragers.

Het programma van de Gentse tournee is omwille van veiligheidsredenen niet bekend gemaakt. Enkel het startpunt is geweten: Di Rupo bijt de spits af in het Gentse stadsmuseum STAM. Hij bezoekt om 14 uur Volvo Cars Gent waar hij een testrit met de nieuwe Volvo V40 zal maken.

Tijdens zijn bezoek wordt Di Rupo vergezeld door het college van burgemeester en schepenen. Een escorte van de politie moet de verplaatsingen vlotter maken.

Warme ontvangst

Het radicale Vlaamse actiecomité Voorpost meldt actie te zullen voeren aan het STAM en ook Vlaams Belang kondigt een “warme ontvangst” aan. De partij organiseert vanaf 13.15 uur een protestactie in de buurt van het STAM. “Di Rupo is in Vlaanderen niet welkom omdat hij als kopman van de Waalse PS alles symboliseert waar de Vlaming niet van wil weten”, klinkt het bij de partij.

Simon Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content