Di Rupo begint maandag communautaire onderhandelingen

02/09/11 om 21:27 - Bijgewerkt om 21:27

Maandagmiddag belegt formateur Elio Di Rupo (PS) een vergadering met de acht partijen waar een communautair akkoord bereikt moet worden.

Formateur Elio Di Rupo (PS) belegt maandagmiddag een plenaire vergadering waar hij met acht partijen de onderhandelingen gaat starten voor een communautair akkoord. De onderhandelingen zullen gebeuren op basis van aanpassingen die hij voorstelt op zijn formateursnota.

Elio Di Rupo is vrijdag begonnen met een reeks bilaterale ontmoetingen met de partijvoorzitters. Die verlopen in alle discretie en zullen ook tijdens het weekend, "tegen een aangehouden ritme", nog plaatsvinden. Dat is vernomen in de entourage van de formateur.

'Evenwicht nota behouden'

De aanpassingen die Di Rupo zal voorleggen hebben betrekking op BHV, de financieringswet, fiscale autonomie, de overdracht van bevoegdheden naar de deelstaten en de politieke vernieuwing.

Di Rupo zal de aanpassingen voorstellen op basis van de eisen of moeilijkheden die de onderhandelende partijen de voorbije weken naar voren hebben gebracht. Hij heeft er de belangrijkste punten uitgekozen, want - zo luidt het - de formateur wil het evenwicht in zijn nota behouden. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners