Di Rupo begint aan preformateursopdracht

12/07/10 om 13:17 - Bijgewerkt om 13:17

Preformateur Elio Di Rupo begon maandag in principe met zijn raadplegingen.

Preformateur Elio Di Rupo (PS) begint maandag in principe met zijn raadplegingen. Hij wil echter in totale discretie werken en niet aankondigen met wie hij overleg pleegt en waar.

Di Rupo werd afgelopen donderdagavond door de koning belast met een preformatie-opdracht. Hij kondigde vrijdag aan dat hij vanaf deze week met de verantwoordelijken van de politieke partijen praat. Di Rupo zou zich daarbij beperken tot de grote 'democratische' partijen.

De preformateur wil de gesprekken zo vaak mogelijk samen met voormalig informateur Bart De Wever (N-VA) voeren. Beiden waren zondag aanwezig tijdens de viering van de Vlaamse feestdag in het Brusselse stadhuis.

Daar zei De Wever dat vakantie er niet in zit. 'Willen we in oktober een regering hebben, dan kijken we aan tegen een zomer van lange onderhandelingen', zo zei de N-VA-voorzitter.

Groen! nog niet uitgenodigd

In de loop van maandag lekte uit dat Di Rupo voor deze week alvast MR, SP.A, CDH en Ecolo heeft uitgenodigd.

Dat Groen! nog geen uitnodiging heeft gekregen, leidde maandag tot een verbaasde reactie bij de partij. Ze wees erop dat ze na de N-VA de enige Vlaamse partij is die de verkiezingen heeft gewonnen. Ook wijzen de Vlaamse groenen op hun uitstekende contacten met de Franstalige geestesgenoten van Ecolo.

Het partijbestuur van Groen! heeft maandag trouwens het team samengesteld voor de regeringsonderhandelingen. De hoofdonderhandelaars zijn voorzitter Wouter Van Besien, de Kamerleden Stefaan Van Hecke en Wouter De Vriendt, en
gemeenschapssenator Mieke Vogels.

Onze partners