Di Rupo: 'Als het van mij alleen afhangt, komt er een federale kieskring'

18/09/13 om 16:05 - Bijgewerkt om 16:05

Premier Elio Di Rupo is persoonlijk voorstander van een federale kieskring. De PS, de partij van Di Rupo, is daar verdeeld over.

Di Rupo: 'Als het van mij alleen afhangt, komt er een federale kieskring'

© Belga

"Als het van mij alleen zou afhangen, zou ik een federale kieskring instellen", zei premier Elio Di Rupo in Louvain-la-Neuve, waar hij gastspreker was op het openingscollege politieke wetenschappen.

Zo'n kieskring, waarbij kandidaten zich aan alle Belgische kiezers zouden kunnen aandienen, zou "het federale model versterken".

Bij de onderhandelingen over de staatshervorming is de discussie over de invoering van een federale kieskring doorverwezen naar een parlementscommissie. Die zou binnenkort moeten bijeenkomen.

PS verdeeld

Voor hij partijvoorzitter werd toonde PS-voorzitter Paul Magnette zich voorstander van een federale kieskring. Maar binnen zijn partij zijn de regionalisten, met Waals minister Jean-Claude Marcourt op kop, fel tegen.

Onlangs pleitten de jongerenvoorzitters van verschillende Vlaamse en Franstalige partijen voor zo'n kieskring. Ook JongCD&V stond achter dat pleidooi, ook al is moederpartij CD&V tegen, net zoals N-VA. De jongerenpartij van de PS is dan weer tegen de federale kieskring gekant. (Belga/TE)

Onze partners