Di Rupo: akkoord binnen handbereik mits redelijkheid

30/08/10 om 11:38 - Bijgewerkt om 11:38

De preformateur heeft de onderhandelaars maandag opgeroepen tot verantwoordelijkheidszin.

Een akkoord ligt binnen handbereik als iedereen rond de onderhandelingstafel redelijk is. Dat heeft preformateur Elio Di Rupo (PS) maandagmiddag gezegd tijdens een persconferentie.

Di Rupo bood zondagavond zijn ontslag als preformateur aan de koning aan nadat de onderhandelingen over Brussel-Halle-Vilvoorde en een bijkomende financiering voor het Brussels gewest in een impasse waren beland.

Tijdens zijn persconferentie zei Di Rupo dat het vertrouwen tussen de onderhandelaars moet hersteld worden. Maar dat is volgens hem niet mogelijk als men eenzijdig moet aanvaarden wat sommigen willen.

'Geen visie opdringen'

Ondanks hun verkiezingsoverwinning kunnen noch de N-VA noch de PS apart of samen hun visie opdringen aan de andere partijen, aldus de preformateur. Partijen die een evenwichtig compromis verwerpen, storten het land volgens Di Rupo in avontuur en politieke chaos.

Di Rupo zei dat hij zich met de zeven partijen die rond de onderhandelingstafel zitten, zal inspannen om binnen de kortst mogelijke tijd antwoorden te vinden. Hij benadrukte dat de partijen de voorbije drie jaar nooit zover gegaan zijn in de discussie.

Di Rupo pleitte ervoor dat de expertengroep die is voorzien in het princiepsakkoord over een aanpassing van de financieringswet zo snel mogelijk aan de slag gaat en modellen uitwerkt die aan het Planbureau kunnen voorgelegd worden.

Dat zal dan aan de hand van simulaties de gevolgen nagaan voor alle entiteiten van het land, aldus de preformateur.

Lees meer over:

Onze partners